Nie od dziś wiadomo, że warzywa strączkowe to najwartościowszy pokarm, zwłaszcza przed zimą. Fasola to źródło witamin, regenerujących nerwy, łagodzących objawy menopauzy oraz obniżających ryzyko raka szyjki macicy
fit.pl
2010-11-09 00:00
Udostępnij
Dobroczynna fasola
Zawarty w fasolce szparagowej kwas foliowy niezbędny jest w diecie kobiet w ciąży, bo dba o układ nerwowy dziecka. Wspólnie z witaminami z grupy B pozwala też młodym mamom uniknąć depresji poporodowej, ponieważ eliminuje stany lękowe i bezsenność.

Rośliny strączkowe takie jak: fasola, bób, groch, soja czy ciecierzyca, mieszczą w sobie wysokowartościowe białko, obniżające zawartość tłuszczów w krwi.

Likwidują cholesterol, dzięki czemu wpływają dodatnio na stan serca i całego układu krążenia, chroniąc przed zawałami serca i udarami mózgu.

Są bogatym źródłem witamin z grupy B, a szczególnie witaminy B1, czyli tiaminy, która działa przeciwdepresyjnie, poprawia pamięć i zdolność do logicznego myślenia. Niektóre strączkowe, np. soja, zawierają również niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, a ich wartość odżywcza zbliżona jest do wartości odżywczej mięsa.

Pod względem zdrowotnym nawet go przewyższają, bo nie zakwaszają organizmu i są lekkostrawne. Odchudzają i poprawiają krążenie.

www.fit.pl