fit.pl mobile logo

Domowy chleb na 5 sposobów

Jest zdrowszy i smaczniejszy niż ten kupiony w sklepie. Utrzymuje dłużej świeżość i nie ma w nim polepszaczy smaku ani konserwantów. Chleb domowej roboty to prawdziwa gratka dla miłośników pieczywa. To również idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy odpowiedzialnie podchodzą do zasady #zostańwdomu

Chleb z domowej piekarni nie musi codziennie wyglądać tak samo. Wręcz przeciwnie! Jeśli dasz się ponieść wyobraźni i trochę poeksperymentujesz ze składnikami okaże się, że każdego dnia możesz zaskoczyć swoich bliskich nowym smakiem.

Ziołowy chleb pełnoziarnisty

Na wzmocnienie odporności najlepsze będzie pieczywo pełnoziarniste. Bogate w błonnik, witaminy i minerały dostarczy organizmowi porcji cennych mikroelementów. Tradycyjny chleb z mąki pełnoziarnistej warto urozmaicić dodając ulubione nasiona, takie jak słonecznik i siemię lniane lub inne, wedle gustu. Ale żeby nie było nudno, dorzuć jeszcze czosnek i oregano. Chleb nabierze wyjątkowego aromatu i smaku. W tej odsłonie będzie zarówno pyszną bazą do kanapek, jak i dodatkiem do zup i sałatek.

Chlebek piwny

Kromka ze smalcem i kiszonym ogórkiem to częsty dodatek do piwa. Ale piwo, jako składnik chleba, to już nie taka oczywista sprawa. Tymczasem to jeden z najprostszych przepisów na pieczywo, a jego smak to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wystarczy połączyć ze sobą mąkę pszenną ze szczyptą proszku do pieczenia, dodać masło, piwo, sól i cukier. Ciasto gotowe.

Chleb z kaszą gryczaną

Gryka znana była już ponoć Hunom. To jedna z najzdrowszych kasz o wielu cennych właściwościach. Reguluje poziom cholesterolu i obniża ciśnienie tętnicze. Dlatego warto włączyć ją do codziennego jadłospisu. Jeśli szukasz mniej oczywistych zastosowań kaszy w kuchni, niż tylko jako dodatek do drugiego dania, sięgnij po przepis na chleb z kaszą gryczaną. Jest pożywny i smaczny, a jeśli wzbogacisz go dodatkowo ulubionymi ziarnami, będzie podwójnie zdrowy.

Chleb orkiszowo-żytni

Z mieszanki mąk orkiszowej i żytniej wychodzi istny superfood w jednej kromce. Mąka żytnia jest znakomitym źródłem zdrowych tłuszczów i błonnika, zaś mąka orkiszowa to bogactwo witamin z grupy B, a także żelaza, magnezu i wielu innych cennych składników. To musi być udane połączenie! A przecież nie z samej mąki chleb powstaje. Dodaj garść nasion słonecznika oraz mieszankę przypraw i aromatycznych ziół, aby dopełnić walorów smakowych. Warto do pieczenia wykorzystać naczynie kamionkowe z pokrywką, np. Betty od Thermomix®. W zamkniętym naczyniu ciasto oddaje wilgoć, co sprawia, że chleb wyrośnie bardziej pulchny, a skórka będzie idealnie i równomiernie przypieczona.

Chlebek buraczany z za`atarem

Połączenie buraków, mieszanki przypraw za`atar i orzechów włoskich tworzy kompozycję niecodzienną i egzotyczną w smaku. Taki bochenek cieszy nie tylko podniebienie, ale również oczy, bo buraki nadają pieczywu różowo-malinowy odcień. Aromatyczny chlebek buraczany najlepiej smakuje ze świeżym masłem.

Składniki

  • 30 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 430 g mąki pszennej
  • 1½ łyżeczki soli
  • 6 łyżek przyprawy za`atar
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 250 g soku z czerwonych buraków
  • 5 łyżek oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1. Rozdrobnić orzech. Formę keksową (30 x 12 x 10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
2. Do miski wsypać mąkę, sól, 5 łyżek przyprawy za`atar, cukier, drożdże, sok z czerwonych buraków i 4 łyżki oliwy, wyrobić ciasto. Przełożyć do wcześniej przygotowanej formy keksowej, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godz. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
3. Wyrośnięty chlebek posmarować pozostałą 1 łyżką oliwy i posypać pozostałą 1 łyżką przyprawy za'atar, piec 30-35 min (200°C). Po upieczeniu studzić na kratce.
4. Chlebek buraczany z za'atarem podawać pokrojony na kromki z dodatkiem masła.

 

Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®


1. Do naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić 2 s/obr. 5. Formę keksową (30 x 12 x 10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
2. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, sól, 5 łyżek przyprawy za'atar, cukier, drożdże, sok z czerwonych buraków i 4 łyżki oliwy, wyrobić Ciasto /2 min, przemieszać kopystką, następnie wyrobić kolejne Ciasto /3 min. Przełożyć do wcześniej przygotowanej formy keksowej, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godz. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
3. Wyrośnięty chlebek posmarować pozostałą 1 łyżką oliwy i posypać pozostałą 1 łyżką przyprawy za'atar, piec 30-35 min (200°C). Po upieczeniu studzić na kratce.
4. Chlebek buraczany z za'atarem podawać pokrojony na kromki z dodatkiem masła.

Przepis na Chlebek buraczany pochodzi z Cookidoo® – platformy z przepisami na urządzenie Thermomix®

 

PODZIEL SIĘ Z INNYMI

Napisz komentarz...
Zaloguj przez Facebooka

Prywatność
Polityka prywatności 

Redakcja
26-600 Radom
Ul. Okulickiego 39, IIP
TEL: 48 380 30 62 wew. 12
E-mail: biuro@portal.fit.pl

RODO

Szanowny Czytelniku!

Dbamy o bezpieczeństwo Twoich danych. Nie zmieniamy naszych uprawnień.

Od 25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”).

W związku z tym chcielibyśmy poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności udostępnianych przez Fit.pl Sp.z.o.o.. Dane osobowe niezbędne gromadzone przez serwis www.fit.pl są objęte ochroną danych osobowych: nie są i nie będą nikomu odsprzedawana ani udostępniane. W czasie korzystania z serwisu użytkownik może zostać poproszony o podanie niektórych swoich danych osobowych poprzez wypełnienie formularza, lub w inny sposób. Dane, które należy podać to w większości przypadków imię, nazwisko i adres e-mail.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będziemy my: Fit.pl Sp.z.o.o z siedzibą w Radomiu (dalej także będziemy używać skrótu „Fit.pl”) oraz nasi Zaufani partnerzy czyli podmioty niewchodzące w skład Fit.pl ale będące naszymi partnerami, z którymi stale współpracujemy. Najczęściej ta współpraca ma na celu dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach, do Twoich potrzeb i zainteresowań.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy te dane w celach, aby:

  • dopasować treści stron i ich tematykę, w tym tematykę ukazujących się tam materiałów do Twoich zainteresowań oraz do przeprowadzania konkursów z nagrodami,
  • zapewnić Ci większe bezpieczeństwo usług, w tym aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,
  • pokazywać Ci reklamy dopasowane do Twoich potrzeb i zainteresowań,
  • dokonywać pomiarów, które pozwalają nam udoskonalać nasze usługi i sprawić, że będą maksymalnie odpowiadać Twoim potrzebom,

Komu możemy przekazać dane?

Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądy lub organy ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Pragniemy też wspomnieć, że na większości stron internetowych dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych Zaufanych parterów.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo tutaj.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i udoskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.

Dlatego też proszę zaznacz przycisk „zgadzam się” jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie, po 25 maja 2018 roku, Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, w tym ze stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności Fit.pl, w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Zaufanych Partnerów, w celach marketingowych (w tym na ich analizowanie i profilowanie w celach marketingowych) przez opisane wyżej Fit.pl oraz Zaufanych Partnerów. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać korzystając z narzędzia dostępnego tutaj.

Zgadzam się
Nie teraz
fit.pl profil na Facebooku
fit.pl kanał na Youtube
Forum dyskusyjne fit.pl