Składniki (na keksówkę):
• 2 szklanki mieszanki ziaren KRESTO (słonecznik, pestki dyni, orzeszki pinii)
• 1,5 szklanki płatków owsianych
• 1/4 szklanki siemienia lnianego KRESTO
• 9 łyżek zmielonego siemienia lnianego
• 1 garść orzechów włoskich KRESTO
• 1,5 łyżeczki soli
• 4 łyżki oleju rzepakowego Rapso
• 1,5 szklanki wody
• 3 łyżki syropu z agawy
Wykonanie:
1. Do miski wsyp: 1,5 szklanki płatków owsianych, 2 szklanki mieszanki ziaren KRESTO,1/4 szklanki siemienia lnianego, garść orzechów włoskich, 9 łyżek zmielonego siemienia lnianego oraz sól.
2. Do drugiej miski wlej 1,5 szklanki wody, 3 łyżki syropu z agawy i 4 łyżki oleju rzepakowego.
3. Mokre składniki wlej do suchych i mieszaj do połączenia. Pozostaw na około 3 godziny do napęcznienia.
4. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę - dociśnij i wyrównaj.
5. Włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez godzinę. Chleb pozostaw do całkowitego wystudzenia.