Choć to jeszcze nie halloween dynia staje się wszechobecna na naszych stołach. Warzywo to zawiera dużo karotenu przez co dobrze wpływa na kondycję i koloryt naszej skóry. Ma bardzo mało kalorii bo tylko 32 w 100g świeżej masieChoć to jeszcze nie halloween dynia staje się wszechobecna na naszych stołach. Warzywo to zawiera dużo karotenu przez co dobrze wpływa na kondycję i koloryt naszej skóry. Ma bardzo mało kalorii bo tylko 32 w 100g świeżej masie  
fit.pl
2012-09-20 00:00
Udostępnij
Dynia i jej właściwości
Jest bogata w witaminy z grupy B - przez co poprawia stan naszych paznokci i witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem i wzmacnia naszą odporność. Zawiera też kompleks minerałów, szczególnie ważny magnez - bo bardzo często wypłukiwany z organizmu przez kawę.

Miąższ dyni stosowany jest również jako środek uspokajający. Nasiona dyni zawierają niezbędne dla naszego organizmu tłuszcze. Regularne jedzenie pestek dyni zapobiega zmianom miażdżycowym. Mają one także działanie przeciw pasożytnicze (świeże).

Pudding z dyni
Składniki:


♥ 450 g miąższu dyni
♥ 700 ml mleka (nie UHT!)
♥ 140 g cukru trzcinowego/stevii
♥ 20 ml syropu klonowego
♥ 1/2 laski wanilii
♥ 2 organiczne jajka

Do podania:
sos waniliowy, anyż gwiazdkowy, laski wanilii

Miąższ dyni pokrajać w kostkę i gotować z mlekiem, cukrem, syropem i miąższem wanilii na małym ogniu przez 40 min. Ostudzić, zmiksować, wymieszać z jajkami.

Masą napełnić foremki i wstawić je do szerokiego rondla z gorącą wodą, sięgającą centymetr poniżej brzegu foremek.
Garnek wstawić do piekarnika nastawionego na 120°C i ogrzewać przez 50 minut.

Wyjąć foremki z kąpieli wodnej i ostudzić pudding. Ostrym nożem oddzielić od foremek i wyłożyć na talerzyki. Podawać najlepiej z sosem waniliowym, udekorować gwiazdami anyżu i laskami wanilii.

Smacznego!

Joanna Jamróz
YOUR-naturalhealth.blogspot.com