Co przemawia na korzyść fasoli?
Fasola jest bardzo wartościowym strączkowym warzywem:
- zawiera małe ilości tłuszczu i jest pozbawiona cholesterolu
- jest cennym źródłem błonnika i wysokiej jakości białka roślinnego, które są lepiej niż zwierzęce przyswajane przez nasz organizm; dieta bogata w błonnik, pomaga utrzymać prawidłową masę ciała i ułatwia trawienie
- spożywanie fasoli obniża ryzyko chorób serca i niektórych nowotworów
- zawiera sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, kwasy: nikotynowy, pantotenowy, szczawiowy, cytrynowy oraz witaminy: E, K, B1, B2, B6, C (czyli między innymi wzmacnia odporność organizmu, poprawia stan włosów i dobrze działa na skórę)
- utrzymuje odpowiedni poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu LDL.
- gdy w czasie gotowania fasoli doda się warzywa i zioła przyprawowe (np. czosnku, imbiru, chili) nie tylko będzie miała ciekawszy posmak, ale także poprawia trawienie
- dobrze wpływa na nerki, na narządy rodne kobiet i lepszą pracę jelit
- nie zawiera szkodliwych kwasów nasyconych
Kulinarne wskazówki
Przed gotowaniem, fasolę lepiej namoczyć (zostawić w wodzie na noc lub zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować przez 5 minut, po czym pozostawić do moczenia, po godzinie efekt jest podobny do całonocnego moczenia). Solić powinniśmy dopiero pod koniec gotowania lub po ugotowaniu.
Zobacz także: Przepisy na dania z fasolki
[-------]
Przykłady zastosowania fasoli w kuchni:
Słodka zupa fasolowa
Składniki:
- 1 szklanka białej fasoli (jaś)
- 5 szklanek mleka
- 5 łyżek cukru
- olejek migdałowy
- 10 dag ryżu (1 torebka)
- 1 łyżka margaryny lub masła
- 10 dag rodzynek
- sól, cukier
Fasolę opłukać, zalać przegotowaną letnią wodą, zagotować i zdjąć z ognia. Po dwóch godzinach ponownie doprowadzić do wrzenia, ugotować do miękkości i dokładnie odcedzić. Gdy fasola ostygnie, obrać ze skórki i przetrzeć przez sito lub zmielić w maszynce. Dodać cukier i zmiksować lub utrzeć na jednolitą masę, dodać olejek migdałowy (do smaku) i dobrze wymieszać. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie na sypko, odcedzić i wymieszać z masłem. Rodzynki umyć i namoczyć w ciepłej wodzie. Mleko zagotować i wrzącym zalać masę fasolową, ryż i rodzynki dobrze wymieszać, ewentualnie dosłodzić do smaku.
Sałatki fasolowe
I
- 2 cebule dymki
- 4 pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 40 dag fasoli brązowej
- 10 dag soczewica czerwona
- pół pęczka natki pietruszki
- cytryna
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz, kminek
Fasolę przebrać, opłukać, namoczyć przez 12 godzin. Odcedzić, wrzucić do garnka, zalać świeżą wodą, dodać opłukaną soczewicę, sporą szczyptę kminu, sól i pieprz. Gotować, aż fasola będzie miękka i prawie cały płyn odparuje. Pomidory umyć, pokroić na cząstki, cebulę obrać, opłukać, pokroić w cienkie plasterki. Do miękkiej fasoli dodać pomidory i cebulę, doprawić sokiem z cytryny, oliwą i roztartym czosnkiem. Wymieszać, krótko zagotować, posypać natką pietruszki.
II
- kapusta pekińska
- puszka ananasa
- puszka czerwonej fasola
Obrać z wierzchu brzydsze liście kapusty pekińskiej, resztę poszatkować i wrzucić do półmiska. Ananas pokroić w kosteczkę, fasolę wylać na sitko, ziarna fasoli i pokrojony ananas dodaj do kapusty pekińskiej całość wymieszaj i polej niewielką ilością soku z puszki ananasów.
III
- 150 g dlugoziarnistego ryżu
- 100 g czerwonej fasoli (moczonej przez noc lub z puszki)
- 100 g kukurydzy z puszki
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 2 pomidory
- 1 banan
- 1 pomarańcza bez pestek
- 2 plastry ananasa
- 2 łyżki rodzynków
- po 1 łyżce pokrojonych ziół: mięty, pietruszki i szczypiorku,
- 1 łyżeczka masła
- 300 ml wywaru z jarzyn
Sos winegret:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku cytrynowego
- sól, pieprz
Namoczoną fasolę odcedzić, zalać świeżą wodą, gotować 10 min bez przykrycia na dużym ogniu. Przykryć, gotować na małym ogniu, aż będzie miękka (ok. 40-45 min). Ostudzić. Ryż opłukać, zalać wrzącym wywarem. Przykryć, gotować na małym ogniu 17-20 min. Ostudzić. Kukurydzę po wyjęciu z puszki wypłukać w zimnej wodzie, osączyć na sicie (fasolę z puszki również opłukać i osączyć). Cebulę obrać, drobno posiekać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, pokroić w kawałki, banan na plasterki, a pomarańczę podzielić na cząstki. Plastry ananasa i jabłko pokroić w kostkę. Przygotować sos: sok cytrynowy rozetrzeć z sola i pieprzem, dodać oliwę, wymieszać. Na gorącym maśle podsmażyć rodzynki, dodać do ryżu z fasolą, pomidorami, kukurydzą i owocami. Polać sosem, wymieszać, wstawić na 1 godz. do lodówki. Przed podaniem posypać ziołami.