Jedzmy więcej warzyw strączkowych, a zwłaszcza fasolę. Nie tylko dlatego, że ma wiele cennych składników – jak wynika z badań amerykańskich naukowców osoby, których menu bogate jest w to warzywo, ważą mniej
fit.pl
2010-07-30 00:00
Udostępnij
Fasola na smukłą talię
Badacze z Narodowego Centrum Statystyk Zdrowotnych (National Center for Health Statistics) doszli do wniosku, że spożywanie fasoli (pod różną postacią) wpływa korzystnie na naszą wagę. Zaobserwowano, że u nastolatków i u dorosłych, których dieta była bogata w fasolę, nastąpił spadek wagi średnio o 3 kilogramy. Jak wyliczyli naukowcy, dorośli amatorzy tego warzywa mieli o 22 % mniejsze ryzyko otyłości, w porównaniu do osób, które nie brały udziału w eksperymencie. Ponadto, u młodych i starszych uczestników doświadczenia, stwierdzono mniejszy obwód talii - odpowiednio o 1,9 cm i 2,54 cm.

Co przemawia na korzyść fasoli?

Fasola jest bardzo wartościowym strączkowym warzywem:
  • zawiera małe ilości tłuszczu i jest pozbawiona cholesterolu
  • jest cennym źródłem błonnika i wysokiej jakości białka roślinnego, które są lepiej niż zwierzęce przyswajane przez nasz organizm; dieta bogata w błonnik, pomaga utrzymać prawidłową masę ciała i ułatwia trawienie
  • spożywanie fasoli obniża ryzyko chorób serca i niektórych nowotworów
  • zawiera sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, kwasy: nikotynowy, pantotenowy, szczawiowy, cytrynowy oraz witaminy: E, K, B1, B2, B6, C (czyli między innymi wzmacnia odporność organizmu, poprawia stan włosów i dobrze działa na skórę)
  • utrzymuje odpowiedni poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu LDL.
  • gdy w czasie gotowania fasoli doda się warzywa i zioła przyprawowe (np. czosnku, imbiru, chili) nie tylko będzie miała ciekawszy posmak, ale także poprawia trawienie
  • dobrze wpływa na nerki, na narządy rodne kobiet i lepszą pracę jelit
  • nie zawiera szkodliwych kwasów nasyconych

Kulinarne wskazówki

Przed gotowaniem, fasolę lepiej namoczyć (zostawić w wodzie na noc lub zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować przez 5 minut, po czym pozostawić do moczenia, po godzinie efekt jest podobny do całonocnego moczenia). Solić powinniśmy dopiero pod koniec gotowania lub po ugotowaniu.

Zobacz także: Przepisy na dania z fasolki

[-------]

salatkafasolowa

Przykłady zastosowania fasoli w kuchni:

Słodka zupa fasolowa

Składniki:
  • 1 szklanka białej fasoli (jaś)
  • 5 szklanek mleka
  • 5 łyżek cukru
  • olejek migdałowy
  • 10 dag ryżu (1 torebka)
  • 1 łyżka margaryny lub masła
  • 10 dag rodzynek
  • sól, cukier

Fasolę opłukać, zalać przegotowaną letnią wodą, zagotować i zdjąć z ognia. Po dwóch godzinach ponownie doprowadzić do wrzenia, ugotować do miękkości i dokładnie odcedzić. Gdy fasola ostygnie, obrać ze skórki i przetrzeć przez sito lub zmielić w maszynce. Dodać cukier i zmiksować lub utrzeć na jednolitą masę, dodać olejek migdałowy (do smaku) i dobrze wymieszać. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie na sypko, odcedzić i wymieszać z masłem. Rodzynki umyć i namoczyć w ciepłej wodzie. Mleko zagotować i wrzącym zalać masę fasolową, ryż i rodzynki dobrze wymieszać, ewentualnie dosłodzić do smaku.

Sałatki fasolowe 

I
  • 2 cebule dymki
  • 4 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 40 dag fasoli brązowej
  • 10 dag soczewica czerwona
  • pół pęczka natki pietruszki
  • cytryna
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, kminek

Fasolę przebrać, opłukać, namoczyć przez 12 godzin. Odcedzić, wrzucić do garnka, zalać świeżą wodą, dodać opłukaną soczewicę, sporą szczyptę kminu, sól i pieprz. Gotować, aż fasola będzie miękka i prawie cały płyn odparuje. Pomidory umyć, pokroić na cząstki, cebulę obrać, opłukać, pokroić w cienkie plasterki. Do miękkiej fasoli dodać pomidory i cebulę, doprawić sokiem z cytryny, oliwą i roztartym czosnkiem. Wymieszać, krótko zagotować, posypać natką pietruszki.

II
  • kapusta pekińska
  • puszka ananasa
  • puszka czerwonej fasola

Obrać z wierzchu brzydsze liście kapusty pekińskiej, resztę poszatkować i wrzucić do półmiska. Ananas pokroić w kosteczkę, fasolę wylać na sitko, ziarna fasoli i pokrojony ananas dodaj do kapusty pekińskiej całość wymieszaj i polej niewielką ilością soku z puszki ananasów.

III
  • 150 g dlugoziarnistego ryżu
  • 100 g czerwonej fasoli (moczonej przez noc lub z puszki)
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 2 pomidory
  • 1 banan
  • 1 pomarańcza bez pestek
  • 2 plastry ananasa
  • 2 łyżki rodzynków
  • po 1 łyżce pokrojonych ziół: mięty, pietruszki i szczypiorku,
  • 1 łyżeczka masła
  • 300 ml wywaru z jarzyn

Sos winegret:
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • sól, pieprz

Namoczoną fasolę odcedzić, zalać świeżą wodą, gotować 10 min bez przykrycia na dużym ogniu. Przykryć, gotować na małym ogniu, aż będzie miękka (ok. 40-45 min). Ostudzić. Ryż opłukać, zalać wrzącym wywarem. Przykryć, gotować na małym ogniu 17-20 min. Ostudzić. Kukurydzę po wyjęciu z puszki wypłukać w zimnej wodzie, osączyć na sicie (fasolę z puszki również opłukać i osączyć). Cebulę obrać, drobno posiekać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, pokroić w kawałki, banan na plasterki, a pomarańczę podzielić na cząstki. Plastry ananasa i jabłko pokroić w kostkę. Przygotować sos: sok cytrynowy rozetrzeć z sola i pieprzem, dodać oliwę, wymieszać. Na gorącym maśle podsmażyć rodzynki, dodać do ryżu z fasolą, pomidorami, kukurydzą i owocami. Polać sosem, wymieszać, wstawić na 1 godz. do lodówki. Przed podaniem posypać ziołami.

www.fit.pl