Fit ciastka owsiane – jak wybrać zdrowe?
Kiedy mówimy o fit przekąskach, jednym z pierwszych produktów, który przychodzi nam na myśl, są ciastka owsiane. Dlaczego? Bo to idealne połączenie smaku i zdrowia. Ciasteczka owsiane są nie tylko pyszne, ale również pełne błonnika, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Ale to nie wszystko, co mają do zaoferowania. Dobrym wyborem w tym przypadku będzie Kokosowe miękkie ciasteczko od Frank&Oli.
To słodkość, którą wyróżnia transparentny i krótki skład:
- 32% kokos (20% miąższ kokosowy, 12% wiórki kokosowe)
- 30% bezglutenowe płatki owsiane
- 30% błonnik z korzenia cykorii
- 7% migdały
- sól himalajska.
Na sklepowych pułkach dostępnych jest wiele fit owsianych ciasteczek. Jednak nie wszystkie mają dobry skład. Dlatego warto porównywać szczegóły tylnej etykiety. Wówczas należy kierować się 5 poniższymi wskazówkami:
- Konserwanty i barwniki: Unikaj ciasteczek, które zawierają sztuczne dodatki, takie jak konserwanty czy barwniki. Najlepsze będą te, których skład jest krótki i zrozumiały oraz bazuje np. na naturalnych aromatach.
- Sprawdź zawartość cukru: Wiele fit ciasteczek może zawierać ukryte cukry. Dlatego zwróć uwagę na to, ile gramów cukru znajduje się w jednej porcji. Wybieraj te produkty, które mają niską zawartość cukru lub są słodzone miodem bądź naturalnymi słodzikami, takimi jak ksylitol czy maltitol.
- Białko i błonnik: Zdrowe ciasteczka owsiane są bogate w białko i błonnik. Białko pomaga budować i naprawiać tkanki, a błonnik wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego i daje uczucie sytości.
- Unikaj tłuszczów trans: Tłuszcze trans są niezdrowe i powinny być unikane. Zamiast tego, szukaj ciasteczek, które zawierają zdrowe tłuszcze, takie pochodzące z orzechów, kokosa czy awokado.
- Porcje: Nawet najzdrowsze ciasteczka mogą stać się niezdrowe, jeśli zjemy ich za dużo. Powinny być one jedynie przyjemnym dodatkiem do diety, a nie stanowić jej podstawę.
Fit ciastka czekoladowe
Ciastka czekoladowe to jedne z najpopularniejszych słodkich przekąsek dostępnych w sklepach. Stanowią one alternatywę dla zwykłej czekolady. Większość z nich to pusta bomba kaloryczna, pełna cukru i utwardzonych tłuszczy. Zwolennikom czekoladowych przekąsek polecamy fit czekoladowe ciasteczka Frank&Oli w wariantach klasycznym i proteinowym.
Wybierając czekoladowe przekąski, szczególną uwagę należy zwrócić na zawartość kakao i rodzaj wykorzystanych do ich produkcji tłuszczy. Im wyższa zawartość kakao, tym lepiej. Wówczas produkt jest bogatszy w przeciwutleniacze.
Fit ciasteczka marchewkowe
Zdrowe ciastka owsiane i czekoladowe to klasyka gatunku. Dlatego tym razem proponujemy coś bardziej niekonwencjonalnego – ciastka marchewkowe. Tego typu przekąski stają się coraz popularniejszym wyborem wśród konsumentów. Dlatego w ofercie Frank&Oli można znaleźć właśnie takie propozycje.
Marchewka jest źródłem witaminy A, która wpływa na właściwe działanie siatkówki oka oraz jego wierzchnich warstw. Warzywo to zawiera również znaczną ilość witamin K, C, B6 i potasu. Nie bez znaczenia jest także spora zawartość błonnika w marchewce. Dlatego, gdy jest głównym składnikiem ciastka, sprawia, że przekąska pomaga utrzymać uczucie sytości i sprzyja poprawie trawienia. Ponadto marchewki są niskokaloryczne, co oznacza, że możesz cieszyć się smakiem ciasteczek bez przekraczania znacząco zapotrzebowania kalorycznego — to jest szczególnie ważne dla osób będących na diecie.
Cieszenie się słodkimi przekąskami, możliwe jest nawet podczas diety. Fit ciasteczka to znakomity wybór dla osób poszukujących zdrowszych alternatyw dla tradycyjnych słodyczy. Ciastka owsiane, czekoladowe czy marchewkowe oferują różnorodność smaków i dostarczają organizmowi wartościowych składników odżywczych. Wybierając fit przekąski na diecie, warto czytać składy i zwracać przy tym szczególną uwagę na zawartość cukru, błonnika, białka i rodzaj tłuszczów.