Składniki (2 porcje):
• 800 g pomidorów malinowych
• 2 ogórki gruntowe
• pół małej czerwonej cebuli
• 1 kromka czerstwego chleba
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka octu balsamicznego
• 50 ml oliwy z oliwek
• sól, pieprz
Na krewetki:
• 6 sztuk surowych krewetek
• 1 ząbek czosnku
• 10-12 pomidorków koktajlowych
• 3 łyżki białego wytrawnego wina
• 1 łyżeczka masła
• sól, pieprz
Dodatkowo:
• 3 łyżki słonecznika KRESTO
• listki bazylii do posypania
Wykonanie:
1. Słonecznik upraż na suchej patelni.
2. Natnij skórkę na pomidorach i zalej je wrzątkiem. Pomidory obierz ze skórki i wytnij twarde części przy ogonkach.
3. Do kielicha blendera przełóż pokrojone pomidory, obrane ogórki, ząbki czosnku, posiekaną cebulę, pokruszony chleb, ocet i oliwę. Dodaj soli, pieprzu i zblenduj. Przełóż do schłodzenia na 2-3 godziny.
4. Krewetki i pomidorki nabij na patyczki do burgerów. Smaż na oliwie razem z czosnkiem
i pozostałymi pomidorkami. Gdy krewetki będą różowe z obu stron wlej wino, a po odparowaniu dodaj masła.
5. Gazpacho podaj z prażonym słonecznikiem, oliwą i bazylią.