Gofry z czarnego bzu
Składniki na gofry
- pół kostki masła (miękkiego)
- 1/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka maślanki
- 4 łyżeczki płynnego miodu
- otarta skórka cytryny
- szczypta soli
- Syrop z czarnego bzu od Oleofarm
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać cukier, sól i dalej miksować. Następnie wbić kolejno po jednym jajku, nieprzerwanie miksując na pełnych obrotach około minuty. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta na przemian z maślanką. Na koniec dodać miód i skórkę cytrynową. Smażyć w gofrownicy aż gofry się zarumienią.
Gotowe gofry polać syropem z czarnego bzu od Oleofarm. Dodać owoce sezonowe wedle upodobania. Smacznego!