Kopytka (bez jajek) z batatów z Suszonymi pomidorami i kozim serem

Lekkie, ale pożywne posiłki to klucz do energicznej majówki, a kopytka z batatów stanowią doskonałą alternatywę dla ciężkich, grillowych potraw. Ten bezjajeczny wariant jest nie tylko łatwy w przygotowaniu, ale także dostarcza kompleks węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym, które zapewnią długotrwałą energię podczas aktywnego wypoczynku.
Aleksandra Załęska
Dzisiaj 10:38
Udostępnij
Kopytka (bez jajek) z batatów z Suszonymi pomidorami i kozim serem

Połączenie słodkawych batatów z wyrazistym smakiem suszonych pomidorów w oleju ziołowym OLE! tworzy niepowtarzalną kompozycję, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Dodatek koziego sera wprowadza kremową konsystencję i dostarcza cennego białka, niezbędnego do regeneracji mięśni po treningu. To danie idealnie sprawdzi się jako posiłek przed planowanymi aktywnościami – jest lekkie, nie obciąża układu trawiennego, a jednocześnie dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Kopytka (bez jajek) z batatów z Suszonymi pomidorami w paskach w oleju z ziołami ze słonecznikiem OLE! i kozim serem

Składniki:

Bataty obieramy przekrawamy na pół i pieczemy w 200 stopniach około 30 minut, aż będą miękkie. Po upieczeniu lekko studzimy i rozgniatamy ziemniaki bardzo dokładnie za pomocą widelca. Studzimy. Dodajemy starty parmezan oraz mąkę. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na kilka części i wałkujemy. Kroimy na około 2-3 cm kawałki-romby i odkładamy je na talerz lub deskę lekko posypaną mąką. W garnku zagotowujemy wodę, solimy i wrzucamy do niej kopytka partiami. Wyciągamy je jak tylko wypłyną na powierzchnię. Łączymy z Suszonymi pomidorami w paskach w oleju z ziołami ze słonecznikiem OLE!. Na koniec posypujemy serem kozim.