
Lekarze zgodnie twierdzą, że wszystkie osoby, które dostarczają do swojego organizmu mało kalorii, jedzą rzadko i nieregularnie rozregulowują swój metabolizm, a tym samym ich organizm mam większe skłonności do okładania tłuszczu jako materiału energetycznego.
Najnowsze badania dowodzą, że osoby, które spożywają posiłki regularnie maja znacznie mniejszy współczynnik procentowy tkanki tłuszczowej w ciele, niż osoby jedzące nieregularnie. Stąd też utrzymywanie niewielkiego, ale systematycznego deficytu kalorii w organizmie daje lepsze efekty niż drastyczne przerwanie dostarczania do organizmu niezbędnej energii.
Jak przyzwyczaić organizm do mniejszych porcji? W bardzo łatwy sposób. Wystarczy, że duże śniadanie podzielimy na dwa posiłki, zawierające mniej kalorii. Dzięki temu dostarczymy do organizmu energię i kalorie, ale nie spowodujemy wygłodzenia, a tym samym nasz organizm nie przemieni spożytych kalorii w tkankę tłuszczową.
Ideałem, według dietetyków jest zjadanie w ciągu dnia sześciu posiłków w miarę równych odstępach czasu. Dostarczanie organizmowi odpowiedniego poziomu kalorii co dwie trzy godziny jest dużo bardziej skuteczniejsze niż długotrwałe ograniczenia w dostarczaniu kalorii.
Poza tym systematyczne jedzenie uczy nasze ciało określonego rytmu i powoduje, że tłuszcz nie zatrzymuje się w organizmie, który na wypadek głodu będzie zatrzymywał spalanie.Nie wolno również podjadać między posiłkami, gdyż to wprowadza zamęt w nasz codzienny rytm i przestajemy kontrolować ilość spożywanych kalorii.
Pamiętać należy, by nie jeść w pośpiechu, gdyż powolne jedzenia zapewnia odpowiedni przesył danych między żołądkiem a mózgiem (informacja o sytości dociera do mózgu jeszcze w czasie posiłku), dzięki czemu nie mamy ochoty na dokładki.
www.fit.pl