Jaja przepiórcze to nieoceniony zastrzyk składników potrzebnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Walory smakowe i zdrowotne znajdziemy zarówno w białku jak i w żółtku. Jajka przepiórcze zawierają wysokowartościowe, łatwo przyswajalne białko i bogate w składniki fitoodżywcze żółtko. Przepiórcze w porównaniu z kurzym ma mniej tłuszczu, za to więcej aminokwasów i mikroelementów, np. żelaza, miedzi, cynku oraz witamin z grupy B.
Jaja przepiórcze to źródło przyswajalnego fosforu, którego trudno szukać w jajach kurzych. Brak szkodliwego cholesterolu w tych małych jajeczkach doceniają dietetycy, ale jednocześnie ostrzegają, że z ich jedzeniem nie mogą przesadzać osoby z nadciśnieniem.
Z jajeczek przepiórczych można przyrządzić te same potrawy, co z kurzych: jajecznicę, jajko na twardo lub miękko. Można je również wykorzystać do sałatek i past.
Ciekawostki:
- Białko jaj przepiórczych działa przeciwbakteryjne i przeciwzapalnie
- W przepiórczych ukryta jest moc afrodyzjaku
- Są niezbędne w diecie odchudzającej, ponieważ poprawiają przemianę materii
- Wykazują działanie antydepresyjne, gdyż poprawiają samopoczucie i dodają energii
- Maski i odżywki do włosów z jaj przepiórczych wzmacniają strukturę włosów, chroniąc końcówki przed rozdwajaniem