
Jaja przepiórcze to źródło przyswajalnego fosforu, którego trudno szukać w jajach kurzych. Brak szkodliwego cholesterolu w tych małych jajeczkach doceniają dietetycy, ale jednocześnie ostrzegają, że z ich jedzeniem nie mogą przesadzać osoby z nadciśnieniem.
Z jajeczek przepiórczych można przyrządzić te same potrawy, co z kurzych: jajecznicę, jajko na twardo lub miękko. Można je również wykorzystać do sałatek i past.
Ciekawostki:
- Białko jaj przepiórczych działa przeciwbakteryjne i przeciwzapalnie
- W przepiórczych ukryta jest moc afrodyzjaku
- Są niezbędne w diecie odchudzającej, ponieważ poprawiają przemianę materii
- Wykazują działanie antydepresyjne, gdyż poprawiają samopoczucie i dodają energii
- Maski i odżywki do włosów z jaj przepiórczych wzmacniają strukturę włosów, chroniąc końcówki przed rozdwajaniem