Jak gotować w parowniku bambusowym?

Mistrzowie kuchni mają swoje sposoby na to, by zachować oryginalny smak potraw, jak również nie stracić właściwości danych składników, w tym cennych witamin i mikroelementów. Pomaga w tym gotowanie na parze. To znana od lat, bardzo zdrowa metoda przyrządzania potraw, dzięki której możemy uniknąć smażenia na tłuszczu, a co za tym idzie dania przygotowane w ten sposób dostarczą organizmowi mniej kalorii.
2023-05-04 00:00
Udostępnij
Jak gotować w parowniku bambusowym?

Jak gotować na parze w domu? Warto wykorzystać do tego parownik. Przyrządzanie potraw w bambusowym naczyniu jest niezwykle proste i często wykorzystuje się go do przygotowania azjatyckich potraw.

Dlaczego gotowanie na parze jest zdrowe?

Jedną z największych zalet tej metody gotowania jest to, że potrawa zachowuje swój pełny smak i aromat oraz wartości odżywcze (straty witamin nie przekraczają 15%), co jest szczególnie korzystne dla zdrowia. Bambusowy koszyk, w którym umieszczamy składniki, pomaga zachować piękny kolor i apetyczny wygląd warzyw, czego nie osiągnęlibyśmy gotując je w wodzie. Gotowanie w parowniku jest szybkie, zdrowe i pozbawione konieczności dodawania soli, co pozwala zachować pełny i naturalny smak składników. Ponadto, podgrzanie naturalnego materiału, jakim jest bambus, dodaje potrawie niepowtarzalny aromat.

Co można gotować na parze?

Ø Warzywa: brokuły, marchew, zielona fasolka, kalafior, szpinak, kabaczek, cukinia, batat, dynia, kalarepa, papryka, cebula.
Ø Ryby takie jak, łosoś, pstrąg, dorsz, tilapia, halibut.
Ø Kukurydza, ryż, quinoa, kasza, ziemniaki.
Ø Kluski czy pierogi.
Ø Desery: ryż na mleku, pudding, jabłka pieczone.

Jak wybrać parownik bambusowy?

Jeśli planujesz zakup bambusowego parownika, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii. Przede wszystkim, ważne jest, aby sprawdzić staranność i jakość jego wykonania, a następnie dopasować wielkość koszyka do wielkości naczynia, w którym będziemy gotować wodę (woka, garnka lub żaroodpornego naczynia), tak aby podczas gotowania nie występowały „przecieki” pary. Należy również upewnić się, czy sitko wewnątrz koszyka jest odpowiednio mocowane i czy nie ma w nim metalowych elementów, które mogą korelować ze smakiem potraw.

A co, jeśli gotujemy dla większej liczby osób? W tej sytuacji warto wybrać parownik o średnicy 20-30 cm, z dwoma lub trzema sitkami. Należy tylko dokładnie dopasować jego wielkość do wielkości naczynia, w którym gotujemy wodę. Naczynie powinno też zmieścić jej większą ilość, aby wszystkie warstwy przygotowywanej potrawy zostały równomiernie uparowane. W przypadku gotowania małych porcji, zaleca się wybór mniejszego parownika o średnicy 15 cm. Ważną kwestią jest też, aby pamiętać, iż nie powinno się układać składników bezpośrednio na bambusie, warto użyć specjalnej maty silikonowej, tak aby smaki nie przechodziły na koszyk i aby łatwiej utrzymać parownik w czystości.

Zainteresowała Cię ta metoda gotowania? Sprawdź przepisy na kilka prostych dań, które przygotujesz na parze:
[PRZEPISY]

RYBA GOTOWANA NA PARZE Z IMBIREM I ZIELONĄ CEBULKĄ
2 porcje 
Czas: 25-30 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1

Składniki:
2-3 suszone namoczone Grzyby Mun House of Asia
1 łyżka Pasty z imbiru  House of Asia lub 2 cm posiekanego imbiru
2 łyżki Sosu sojowego jasnego  House of Asia 
1 łyżeczka Oleju sezamowego  House of Asia
Oczyszczona ryba o wadze ok 500 g (np. okoń morski, pstrąg, barwena)
4 zielone cebulki
½ łyżeczki soli
2 łyżki posiekanej dymki 
½ łyżeczki posiekanej świeżej papryczki chili 
2 łyżki posiekanej kolendry  
50 ml oleju

Sposób przygotowania:
1. Upewnij się, że ryba nie ma łusek i jest dokładnie wypatroszona. Umyj ją i osusz ręcznikiem papierowym w środku i na zewnątrz. Natnij obie strony ryby po przekątnej w odstępach ok. 2,5 cm. Następnie natrzyj solą i olejem sezamowym od wewnętrznej i zewnętrznej strony.
2. Grzyby wymieszaj z zielonymi cebulkami, pastą z imbiru, chili i dopraw do smaku sosem sojowym. Nafaszeruj rybę połową nadzienia, resztę nałóż na rybę. Umieść na talerzu w gorącym parowarze i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut.
3. Rozgrzej olej w małym rondlu, aż zacznie wrzeć. Wyjmij rybę z naczynia parowego, ułóż na niej dymkę, polej pozostałym sosem sojowym następnie zalej gorącym olejem wzdłuż całej długości ryby. Podawaj na gorąco.

Krewetki gotowane na parze
2 porcje 
Czas: 15 minut 
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1

Składniki:
½ łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 ząbki posiekanego czosnku
½ łyżeczki Pasty z imbiru House of Asia lub 2 cm posiekanego imbiru
1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia
12 obranych i oczyszczonych krewetek (16x20)
2 łyżki oleju
1 łyżka posiekanej zielonej cebulki
1 łyżeczka posiekanej świeżej papryczki chili 
2 łyżki stołowe bulionu 
Kilka kropli oleju sezamowego
Świeża kolendra 

Sposób przygotowania:
1. Krewetki ułóż na dużym talerzu w parowarze i gotuj na średnim ogniu przez 4-5 minut. W międzyczasie rozgrzej olej w woku lub małym rondlu, dodaj pastę z czosnku, pastę z imbiru, zieloną cebulkę, chili i smaż przez 30 sekund. Następnie dodaj resztę składników i całość duś przez około minutę.
2. Krewetki przełóż na talerz i polej sosem, posyp kolendrą oraz skrop olejem.

KURCZAK NA PARZE Z CHIŃSKIMI GRZYBAMI
4 porcje 
Czas: 25-30 minut 
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1

Składniki:
1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 2 cm posiekanego imbiru
1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia
2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
6-8 suszonych Grzybów Shiitake House of Asia (wcześniej namoczonych) 
Kilka kropel Oleju sezamowego House of Asia
675 g pokrojonego na kawałki kurczaka (podudzia lub skrzydełka)
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Kurczaka zamarynuj w cukrze, sosie sojowym, sosie ostrygowym i mące kukurydzianej przez 15 minut. Odciśnij grzyby z nadmiaru wody, wyrzuć twarde łodygi i cienko poszatkuj.
2. Ułóż kawałki kurczaka na talerzu, na wierzchu umieść grzyby i pastę z imbiru. Przypraw solą, pieprzem i olejem sezamowym. Wstaw talerz do rozgrzanego steamera i gotuj na dużym ogniu przez 20 minut. Podawaj na gorąco. 

Warzywa gotowane na parze 
4 porcje 
Czas: 15 minut 
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1

Składniki: 
5-6 różyczek brokułu 
5-6 różyczek kalafiora 
1 mała kapusta pak-choi 
8 zielonych fasolek szparagowych 
Sól do smaku 
Sos: 
2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
1 łyżeczka Pasty z czosnku, imbiru i chilli House of Asia
½ łyżeczki Białego sezamu House of Asia
3 łyżki wody 
1 łyżka posiekanej kolendry 
2 łyżki posiekanej dymki do dekoracji 

Sposób przygotowania: 
1. Warzywa umyj i osusz, z fasolki odetnij końcówki. Przełóż wszystko na głęboki talerz, delikatnie oprósz solą i wstaw do steamera. Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut (warzywa powinny zostać lekko al dente).
2. W międzyczasie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu. 
3. Ugotowane warzywa posyp dymką i podawaj z sosem.

ŻEBERKA WIEPRZOWE NA PARZE 
2 porcje 
Czas: 35-40 minut 
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1
Składniki:
450 g żeberek wieprzowych

Marynata: 
1 łyżka Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 ząbki świeżego czosnku
1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 2 cm posiekanego imbiru
1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia
1 łyżeczka posiekanej świeżej papryczki chilli 
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
1 pęczek dymki drobno pociętej

Sposób przygotowania:
1. Pokrój żeberka na małe kawałki, zamarynuj przez min. godzinę – najlepiej zostaw na całą noc.
2. Ułóż żeberka na talerzu, wsadź do steamera i gotuj na dużym ogniu przez 25-30 min, Wyjmij talerz posyp dymką i podawaj na gorąco z ulubionymi dodatkami.