Wbrew pozorom zdrowe wcale nie musi być synonimem niesmacznego. Wybór odpowiednich składników to pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania. Równie ważne jest samo przygotowanie posiłków
fit.pl
2010-04-12 00:00
Udostępnij
Jak zrobić zdrowy posiłek?
Wbrew pozorom zdrowe wcale nie musi być synonimem niesmacznego. Dzięki prostym kuchennym sztuczkom twoje posiłki będą jednocześnie cieszyć podniebienie i spełniać dietetyczne normy.

Podsmażanie w woku


Ciągłe mieszanie zapobiega przypalaniu, dlatego w przeciwieństwie do tradycyjnego smażenia, podsmażanie w woku wymaga jedynie kilku kropel oleju. Dodatkowo wysoka temperatura panująca w tym naczyniu chroni naturalny smak poszczególnych składników i ich składniki odżywcze.

Tajemnicą chińskich kuchmistrzów jest rozgrzanie naczynia do bardzo wysokiej temperatury. Olej (słonecznikowy, z orzeszków ziemnych lub sojowy) powinien delikatnie zacząć dymić. W tym momencie wrzucamy mięso (nie więcej niż 200g jednocześnie) i energicznie mieszamy (stir-frying). Ważne by wszystkie składniki odpowiednio wcześnie przygotować. Po chwili mięso powinno być już gotowe – wyjmujemy je i wrzucamy same warzywa.

W woku można przygotować także wyśmienite dania dla wegetarian.


Pieczenie ryb


Pieczenie w piekarniku jest bardzo zdrowym, choć w Polsce jeszcze mało popularnym sposobem przygotowania ryb. Nadają się do tego praktycznie wszystkie gatunki ryb zarówno w całości jak i w postaci filetów.

Dobrze jest odpowiednio wcześnie przyprawić rybę lub polać ją marynatą, która nada jej ciekawego aromatu. W naczyniu żaroodpornym można umieścić także surowe warzywa takie jak cukinię, pomidory, cebulę i paprykę. Zapieczone będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnej surówki.


Pyszne tofu

Pochodzący z Chin twarożek sojowy jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, roślinnych tłuszczów nienasyconych, wielu witamin i soli mineralnych. Niska zawartość cholesterolu i kalorii powinny skłonić nawet największego kulinarnego marudę do spróbowania tofu.

Dalekowschodni przysmak można wykorzystywać w kuchni w rozmaity sposób, np. dodać do sałatek zamiast sera feta, jeść na surowo jako przekąskę, grillować i zapiekać z innymi potrawami.

Odparowanie

Zamiast zagęszczać sosy kalorycznym masłem lub mąką lepiej zwyczajnie odparować nadmiar wody. Dłuższe trzymanie na ogniu i ciągłe mieszanie pozwolą skutecznie odparować niechcianą ciecz.

Zdrowe i smaczne

Sposoby przyrządzania zdrowych i niskokalorycznych posiłków nie ograniczają się jedynie do gotowania na parze. Warto je poznać i co ważniejsze włączyć do grona swoich ulubionych kulinarnych sztuczek.

www.fit.pl