Cenne mikroelementy
Ta odmiana szałwii wyrasta do około 1 metra wysokości, a ukryte w kwiatach nasiona mają 1-2,5 mm średnicy i są koloru brązowego lub szarego. Te niepozorne ziarenka zawierają 60% kwasów tłuszczowych omega-3 i 20% omega-6. Nic więc dziwnego, że nazwa chia pochodzi od azteckiego słowa oleisty. Ponadto w nasionach szałwii hiszpańskiej znajdują się mikroelementy: witamina B3, witamina E, potas, wapń, żelazo, magnez i fosfor. Chia nie zawiera glutenu.
Kwasy omega-3
Najważniejszym składnikiem nasion szałwii są bezsprzecznie kwasy tłuszczowe omega-3, co jest szczególe istotne w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Kwasy omega-3 przyczyniają się do obniżenia ciśnienia, chronią serce oraz pozytywnie wpływają na układ krwionośny. Są potrzebne także w przypadku otyłości i cukrzycy.
Witamina E
Zawarta w chia witamina E, nazywana witaminą młodości, jest silnym przeciwutleniaczem. Zwalcza oznaki starzenia, ma również działanie antynowotworowe. Dostarczanie sobie optymalnych dawek witaminy E zapewnia dobry przepływ krwi, przeciwdziała zakrzepom, wspomaga wzrok, wpływa na prawidłowe wytwarzanie męskiego nasienia, jest także szczególnie potrzebna kobietom w ciąży.
Owsianki / puddingi / koktajle
Jak spożywać nasiona szałwii hiszpańskiej? Tak samo jak inne popularne w Polsce ziarna. Można dodawać je do owsianki, koktajli, płatków, musli i jogurtu, zrobić z nich pudding bądź dorzucić do chlebowej mieszanki. Ważne, aby jak najczęściej pojawiały się w naszej diecie.
BeOrganic Chia
Składniki BeOrganic Chia nasiona BIO: Ekologiczne nasiona Chia czarnej (Salvia hispanica) 100%.
Sposób przygotowania: Nasiona Chia zalej wodą, mlekiem, sokiem, dodaj do smoothie, shake’a – odczekaj aż nasiona nasiąkną i napęcznieją. Chia można też dodać jako składnik zup, sałatek, deserów oraz wypieków.
Przedtawiamy prosty przepis na pyszny pudding chia na mleku kokosowym z malinami - idealny dla wszystkich, którzy szukają zdrowych i smacznych opcji na śniadanie lub deser!
Składniki:
▪ 6 łyżek nasion chia od BeOrganic
▪ 1 szklanka mleka kokosowego
▪ 2 łyżki miodu
▪ 100g malin
Sposób przygotowania:
1. Maliny z miodem podgrzej w rondelku, a następnie rozłóż na dnie szklanki
2. Mleko kokosowe zagotuj z miodem i zalej nasiona chia. Całość pozostaw do ostygnięcia i zgęstnienia.
3. Gdy masa ostygnie i zgęstnieje wyłóż ją na przygotowany wcześniej mus malinowy.
4. Udekoruj malinami i innymi dodatkami według uznania.
5. Schłódź w lodówce przez co najmniej godzinę lub najlepiej przez całą noc.
I voila! Pudding chia na mleku kokosowym z malinami gotowy do podania. Smacznego!