Jakie właściwości mają nasiona chia?

Szałwia hiszpańska, nazywana również chia, to jednoroczna roślina pochodząca z terenów Ameryki Południowej. Niegdyś nasiona chia nie tylko zaspokajały głód, ale były używane jako środek płatniczy, składnik leków i farb, a nawet ofiara składana bogom. Dzisiaj szałwia hiszpańska została włączona do grupy superfoods i każdego dnia dba o nasze zdrowie.
2023-08-03 00:00
Udostępnij
Jakie właściwości mają nasiona chia?

Cenne mikroelementy

Ta odmiana szałwii wyrasta do około 1 metra wysokości, a ukryte w kwiatach nasiona mają 1-2,5 mm średnicy i są koloru brązowego lub szarego. Te niepozorne ziarenka zawierają 60% kwasów tłuszczowych omega-3 i 20% omega-6. Nic więc dziwnego, że nazwa chia pochodzi od azteckiego słowa oleisty. Ponadto w nasionach szałwii hiszpańskiej znajdują się mikroelementy: witamina B3, witamina E, potas, wapń, żelazo, magnez i fosfor. Chia nie zawiera glutenu.

Kwasy omega-3

Najważniejszym składnikiem nasion szałwii są bezsprzecznie kwasy tłuszczowe omega-3, co jest szczególe istotne w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Kwasy omega-3 przyczyniają się do obniżenia ciśnienia, chronią serce oraz pozytywnie wpływają na układ krwionośny. Są potrzebne także w przypadku otyłości i cukrzycy.

Witamina E

Zawarta w chia witamina E, nazywana witaminą młodości, jest silnym przeciwutleniaczem. Zwalcza oznaki starzenia, ma również działanie antynowotworowe. Dostarczanie sobie optymalnych dawek witaminy E zapewnia dobry przepływ krwi, przeciwdziała zakrzepom, wspomaga wzrok, wpływa na prawidłowe wytwarzanie męskiego nasienia, jest także szczególnie potrzebna kobietom w ciąży.

Owsianki / puddingi / koktajle

Jak spożywać nasiona szałwii hiszpańskiej? Tak samo jak inne popularne w Polsce ziarna. Można dodawać je do owsianki, koktajli, płatków, musli i jogurtu, zrobić z nich pudding bądź dorzucić do chlebowej mieszanki. Ważne, aby jak najczęściej pojawiały się w naszej diecie.

BeOrganic Chia

Składniki BeOrganic Chia nasiona BIO: Ekologiczne nasiona Chia czarnej (Salvia hispanica) 100%.
Sposób przygotowania: Nasiona Chia zalej wodą, mlekiem, sokiem, dodaj do smoothie, shake’a – odczekaj aż nasiona nasiąkną i napęcznieją. Chia można też dodać jako składnik zup, sałatek, deserów oraz wypieków.

Przedtawiamy prosty przepis na pyszny pudding chia na mleku kokosowym z malinami - idealny dla wszystkich, którzy szukają zdrowych i smacznych opcji na śniadanie lub deser!

Składniki:
▪ 6 łyżek nasion chia od BeOrganic
▪ 1 szklanka mleka kokosowego
▪ 2 łyżki miodu
▪ 100g malin

Sposób przygotowania:
1. Maliny z miodem podgrzej w rondelku, a następnie rozłóż na dnie szklanki
2. Mleko kokosowe zagotuj z miodem i zalej nasiona chia. Całość pozostaw do ostygnięcia i zgęstnienia.
3. Gdy masa ostygnie i zgęstnieje wyłóż ją na przygotowany wcześniej mus malinowy.
4. Udekoruj malinami i innymi dodatkami według uznania.
5. Schłódź w lodówce przez co najmniej godzinę lub najlepiej przez całą noc.

I voila! Pudding chia na mleku kokosowym z malinami gotowy do podania. Smacznego!