
Naukowcy doszli do takiego wniosku po przeanalizowaniu wyników badań przeprowadzonych na grupie 21 mężczyzn. Jednego dnia zjedli oni jajecznicę z trzech jaj z 1,5 kromki chleba. Następnego dnia dostali do spożycia rogala, pół łyżeczki kremu twarogowego i 170 gram chudego jogurtu. Oba posiłki miały tę sama kaloryczność, ale pierwszy zawierał większą liczbę białek, a drugi węglowodanów.
Mężczyźni pierwszego dnia, po spożyciu na śniadanie jajek, zjedli na lunch o 112 kalorii mniej. Również w ciągu dnia zmniejszyli ilość kalorii dostarczanych do organizmu o 400 kalorii. Przyznali również, że odczuwali znacznie zmniejsza łaknienie.
Lekarze przeprowadzili również testy z krwi, które wykazały, że po spożyciu śniadania bogatego w węglowodany wzrósł poziom greliny, czyli hormonu, który pobudza uczucie głodu.
Naukowcy są zgodni, że rozpoczynanie dnia śniadanie bogatym w białka daje znakomite rezultaty. Sprzyja to przede wszystkim długotrwałemu uczuciu sytości i redukuje ilość spożywanych kalorii w ciągu dnia.
Badania potwierdzają poprzednie obserwacje amerykańskich naukowców. Mianowicie osoby, które spożywały jaja na śniadanie były w stanie zrzucić o 65% więcej na wadze, niż osoby, które w trakcie diety odchudzającej jadły posiłki bogate w węglowodany.
Jak podkreślają lekarze prawie połowa białek zawartych w jajku znajduje się w żółtku. Dlatego tez zaleca się spożywanie jajek w całości. Jedno jajko kurze dostarcza 70 kalorii.
www.fit.pl