Jedzenie jaj zmniejsza uczucie głodu. Jest również pomocne przy zredukowaniu liczby kalorii, które spożywamy każdego dnia.
Naukowcy doszli do takiego wniosku po przeanalizowaniu wyników badań przeprowadzonych na grupie 21 mężczyzn. Jednego dnia zjedli oni jajecznicę z trzech jaj z 1,5 kromki chleba. Następnego dnia dostali do spożycia rogala, pół łyżeczki kremu twarogowego i 170 gram chudego jogurtu. Oba posiłki miały tę sama kaloryczność, ale pierwszy zawierał większą liczbę białek, a drugi węglowodanów.
Mężczyźni pierwszego dnia, po spożyciu na śniadanie jajek, zjedli na lunch o 112 kalorii mniej. Również w ciągu dnia zmniejszyli ilość kalorii dostarczanych do organizmu o 400 kalorii. Przyznali również, że odczuwali znacznie zmniejsza łaknienie.
Lekarze przeprowadzili również testy z krwi, które wykazały, że po spożyciu śniadania bogatego w węglowodany wzrósł poziom greliny, czyli hormonu, który pobudza uczucie głodu.
Naukowcy są zgodni, że rozpoczynanie dnia śniadanie bogatym w białka daje znakomite rezultaty. Sprzyja to przede wszystkim długotrwałemu uczuciu sytości i redukuje ilość spożywanych kalorii w ciągu dnia.
Badania potwierdzają poprzednie obserwacje amerykańskich naukowców. Mianowicie osoby, które spożywały jaja na śniadanie były w stanie zrzucić o 65% więcej na wadze, niż osoby, które w trakcie diety odchudzającej jadły posiłki bogate w węglowodany.
Jak podkreślają lekarze prawie połowa białek zawartych w jajku znajduje się w żółtku. Dlatego tez zaleca się spożywanie jajek w całości. Jedno jajko kurze dostarcza 70 kalorii.
www.fit.pl