Sezon na zdrowie
Różnorodna dieta nie tylko pozwala nam na przygotowanie wyjątkowych, smacznych posiłków, ale również dostarcza organizmowi niezbędne składniki odżywcze. Co ważne, właściwe odżywianie, w tym spożycie warzyw, owoców i soków, przekłada się także na piękny i zdrowy wygląd. Błonnik zawarty w tych pokarmach dobrze działa na trawienie, pomagając nam w utrzymaniu ładnej sylwetki. Jesienią warto skorzystać z bogactwa natury i wykorzystać jej zasoby w budowaniu dobrej formy swojej rodziny. Jakie więc są cenne jesienne przysmaki?
• Jabłka – chyba najpopularniejsze owoce w Polsce. Sięgamy po jabłka nie tylko ze względu na wielość odmian, których duży wybór możemy znaleźć nawet w małym sklepie, ale i z powodu bogactwa składników mineralnych i witamin. Jedząc jabłka, „zażywamy” bowiem witaminy z grupy B, witaminę E, beta-karoten oraz sole mineralne, sód, potas i fosfor.
• Gruszki to także przysmak wielu dorosłych i dzieci. Często spożywamy je na surowo, ale są smaczne także jako składnik sorbetu, galaretki czy kompotu. Gruszki, podobnie jak jabłka, są bogate w witaminy z grupy B oraz magnez, wapń i potas.
• Śliwki – wszystkie ich odmiany mają podobne wartości odżywcze, zawierają witaminy C, z grupy B oraz beta-karoten. Dodatkowo śliwki są źródłem potasu, żelaza, magnezu, wapnia i fosforu.
• Morele – smaczne i zdrowe, zawierają witaminy z grupy B, witaminy E, C oraz beta-karoten. Jedząc je, uzupełniamy także minerały: potas, sód, magnez i żelazo.
W jesiennej diecie nie możemy zapominać o sokach, które są bogatym źródłem przeciwutleniaczy: beta-karotenu, witaminy C oraz flawonoidów, a także składników mineralnych. Należy pamiętać, że soki owocowe i warzywne zachowują większość wartości zawartych w świeżych owocach i warzywach. Ze względu na różnorodność ich smaków każdy może znaleźć coś dla siebie i do tego są dostępne przez cały rok.
[-------]
Zdrowy i pyszny kęs
Do jadłospisu zarówno dzieci, jak i dorosłych warto wprowadzić zdrowe menu typu śródziemnomorskiego, oparte na warzywach, owocach i sokach. Ważnym składnikiem tych produktów są bowiem witaminy oraz błonnik, który dobrze działa na trawienie. Dzięki różnorodności spożywanych warzyw, owoców i soków organizm otrzymuje wiele potrzebnych składników pokarmowych. Jaką rolę pełnią te składniki? Flawonoidy i witaminy antyoksydacyjne, czyli E i C, oraz beta-karoten przeciwdziałają wolnym rodnikom. Błonnik wiąże cholesterol, poprawia pracę jelit i wywołuje uczucie sytości. Składniki mineralne wpływają na procesy przemiany materii, wchodzą w skład niektórych enzymów, mają duże znaczenie dla układu odpornościowego organizmu, a także neutralizują wolne rodniki. Warto pamiętać, że witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i biorą udział w wielu procesach życiowych, np. w wytwarzaniu hormonów oraz enzymów. Większości witamin organizm nie produkuje, dlatego trzeba mu je dostarczyć z zewnątrz, najlepiej z pożywieniem.

Złota polska jesień
Kolorowe liście, zamglone niebo, ostatnie promienie letniego słońca – to najładniejsze chwile złotej polskiej jesieni. Pamiętajmy, że ostatnie ciepłe dni to okazja, by nabrać sił przed zbliżającą się zimą. Warto wykorzystać ciepłe dni i wraz z rodziną wyruszyć na długi spacer bądź wycieczkę za miasto. Razem z dziećmi można poszukać znaków jesieni i poprzez zabawę przemycić informację o zdrowej diecie. Bukiet z pięciu kolorowych liści może imitować 5 porcji witamin, każdy liść to jedna porcja witamin dziennie – w tak prosty sposób wytłumaczymy dzieciom, na czym polega zdrowa dieta. Podczas przygotowań do spaceru nie zapomnijmy o zapakowaniu do torby soku, który można podać dzieciom podczas przechadzki.
2 porcje naturalnych witamin do szkoły!
W domu możesz z łatwością zadbać o pełnowartościowe posiłki i przekąski dla najmłodszych członków rodziny. Tymczasem w szkole czeka na dziecko wiele pokus. Postaraj się o to, by największą pokusę miało w tornistrze. Zapakuj maluchowi dwie zdrowe porcje naturalnych witamin. Najlepiej wybrać różnorodne specjały – na przykład sok i owoc. Dzięki temu dziecko zawsze będzie miało pod ręką zdrową i pożywną przekąskę, a na ugaszenie pragnienia – pyszny sok. 2 porcje naturalnych witamin będą świetnym zastrzykiem energii przed trudną lekcją oraz uzupełnią ją po sportowych wyczynach. Pamiętaj, że organizm dziecka, tak samo jak organizm dorosłego, nie potrafi magazynować witamin i są one regularnie wypłukiwane. Dlatego należy na bieżąco uzupełniać ich braki. Najlepszym sposobem jest podawanie maluchowi 5 porcji warzyw, owoców lub soku w ciągu dnia, zwłaszcza wtedy, gdy twoja pociecha potrzebuje najwięcej energii – w czasie szkolnych zajęć i zmagań z Pitagorasem. Dlatego warto włożyć dziecku do tornistra, do drugiego śniadania owoc oraz sok, które zapewnią maluchowi dwie porcje zdrowych witamin.
www.fit.pl