Okres jesienno - zimowy to ciężki czas  dla naszego organizmu. Sprzyja on infekcjom, złemu samopoczucia i  braku sił witalnych. Często wspomagamy się różnymi suplementami nie doceniając tego co dała nam natura. W budowaniu odporności organizmu ważna jest dieta. Nie powinno zatem zabraknąć w  niej kiszonek 
fit.pl
2013-11-06 00:00
Udostępnij
Kiszonki - zdrowie w naturze

Czym jest kiszenie?

Kiszenie to naturalna metoda konserwacji żywnosci. Jest procesem fermentacji mlekowej,  zachodzącej pod wpływem specjalnych bakterii rozkładających cukry na kwas mlekowy. Dużą rolę w kiszeniu odgrywają przyprawy, służą one nie tylko polepszeniu smaku. Do słoika ogórków dodaje się zwykle chrzanu, kopru, czosnku i niewielką ilość soli. Dodanie tych składników ułatwia dodatkowo prawidłowy przebieg fermentacji. Zazwyczaj kisimy kapustę lub ogórki, ale z powodzeniem możemy użyć także fasolę szparagową, pomidory, cukinię i buraczki. W efekcie otrzymamy produkty mało przetworzone, co w dzisiejszych czasach jest niewątpliwie atutem.

Kiszonka kiszonce nierówna

Czym się różnią kiszonki wykonane sposobem domowym od tych kupionych w sklepie? Niestety kapusta wykonana przemysłowo nie zawiera tak szerokiego spektrum bakterii. W  trakcie przemysłowego kiszenia dodaje się tylko jeden wybrany szczep bakterii fermentacyjnych, który ma za zadanie zapoczątkować i podtrzymać proces.

Dlaczego warto jeść kiszonki?

W okresie infekcji najważniejszym powodem, dla którego warto jeść kiszonki jest fakt, że podnoszą one odporność naszego organizmu. Kwaśne środowisko stabilizuje witaminę  C, która w trakcie kiszenia nie ulega rozkładowi, a dostarcza organizmowi jej duże ilości.

Dzięki procesowi kiszenia powstają także liczne witaminy z grupy B. Kiszonki zawierają dodatkowo witaminę A, E i K oraz liczne sole mineralne: potas, wapń, magnez, żelazo, cynk, fosfor. Za sprawą dużej zawartości błonnika przyśpieszają metabolizm, poprawią pracę układu pokarmowego, oczyszczają organizm z toksyn i są naszym sprzymierzeńcem w odchudzaniu. Warto wspomnieć, że proces fermentacji zmniejsza zawartość cukrów w przetworach, dzięki czemu są mniej kaloryczne i lepiej strawne od świeżych produktów.

Kiszonki to naturalny probiotyk, który usprawnia pracę jelit i działa przeciwgrzybicznie. Szczególnie wskazane po terapiach antybiotykowych. Kiszone przetwory to samo zdrowie. Naturalne zródła witamin są zdecydowanie lepsze od suplementów. Jak głosił ojciec medycyny Hipokrates - "Niech pożywienie będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem".

Małgorzata Maluga

Specjalista ds. racjonalnego żywienia

www.dieta.fit.pl