Co jeść na kolację, aby nie zjeść za dużo kalorii, które zamienią się w tkankę tłuszczową? Oto kilka porad
fit.pl
2011-05-10 00:00
Udostępnij
Kolacja
kolacja2Papryka nadziewana

Składniki:

2 papryki czerwone, 2 papryki zielone, 125g ryżu, 1 średnia cebula, 2 jaja, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka majonezu, przyprawy do smaku (sól, pieprz, curry, zioła prowansalskie).

 

Wykonanie:

Odciąć wierzch papryki z ogonkiem. Wyjąć pestki. Ryż ugotować. Jaja ugotować na twardo, cebulę i natkę drobno posiekać. Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Każdą paprykę nadziać farszem. Przykryć wierzchami z ogonkami. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zapiec przez 15 minut w temperaturze 150 stopni.

 

Cebule faszerowane grzybami

(6 porcji)

Składniki:
  • - 6 średniej wielkości cebul
  • - kawałek papryki
  • - 15 dag pieczarek
  • - 1 pomidor
  • - 2 łyżki oleju
  • - sól, pieprz
  • - natka pietruszki
  • -

Wykonanie:

Cebule obrać z łupin, odciąć górną część. Z każdej cebuli wydrążyć środek, by pozostały tylko dwie warstwy. Wyjętą część cebuli drobno posiekać. Pomidor i paprykę umyć, pokroić w kostkę. Grzyby oczyścić, opłukać, odsączyć, pokroić na plasterki. Na patelni z łyżką oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać pieczarki. Wymieszać z papryką i pomidorem, chwilkę podusić. Przyprawić solą i pieprzem. Farszem wypełnić cebule, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, skropić olejem. Piec 25 min w temp. 190 stopni C, posypać natką.

 

Zapiekanka z selerem naciowym

Składniki:
1 kg selera naciowego, 4 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1/2 szklanki mleka, sól, 4 łyżki startego żółtego sera, posiekany koperek, pieprz czarny mielony, szczypta zmielonej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
Seler umyć, liście odciąć, odłożyć. Łodygi pokroić w 6 cm kawałki. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 30 min, odcedzić. Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną masła. Mąkę zasmażyć z 2 łyżkami masła. Mieszając rozprowadzić ciepłym mlekiem. Dolać 1/2 szklanki wywaru z ugotowanego selera. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pokrojone łodygi selera ułożyć w naczyniu do zapiekania. Zalać sosem, posypać startym serem i wiórkami masła. Zapiekać 10 min w piekarniku w temp. 220°C. Potrawę podawać z posiekanymi liśćmi selera i koperkiem.

www.fit.pl