Wykorzystywane są w kuchni jako warzywo i przyprawa. Ich specyficzny smak nadaje potrawom pikantności. Zwyczajowo pieprzowce nazywamy... papryką  
fit.pl
2013-09-16 00:00
Udostępnij
Kolorowe pieprzowce
Papryka to roślina należąca do rodziny psiankowatych. Jej jadalną częścią jest owoc, a konkretnie jagoda. Papryka to jedno z najbardziej kolorowych warzyw. Oprócz popularnych odmian o czerwonej, zielonej i żółtej skórce, na bazarach i w sklepach zdarza się spotkać odmiany białe, pomarańczowe oraz fioletowe.

Walory odżywcze

Świeże strąki papryki dostarczają węglowodanów, białka, niewielkich ilości tłuszczów oraz niewiele kalorii. Słodkie odmiany papryki dostarczają 18-28 kcal/ 100 g. Świeża papryka chilli, która zawiera mniej wody, za to więcej węglowodanów i białka, dostarcza 40 kcal/ 100 g. Dietetycy cenią paprykę ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Zawartość tej witaminy w 100 g papryki zielonej wynosi 91 mg, w papryce czerwonej – aż 144 mg. Podczas gotowania, pieczenia, duszenia, na skutek działania wysokiej temperatury znaczna część witaminy C ulega zniszczeniu. Dlatego, jeśli zależy nam na wartości odżywczej, najlepiej spożywać paprykę na surowo. Owoce papryki, niezależnie od odmiany, są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, potasu i witaminy E. Papryka jest również skarbnicą beta-karotenu – roślinnej postaci witaminy A, która dba o kondycję skóry, błon śluzowych i jest niezbędna w procesie widzenia. Najwięcej beta-karotenu zawierają czerwone odmiany papryki. W papryce występują również flawonoidy, w tym luteolina, która wykazuje silne działanie przeciwzapalne. Odmiany ostrzejsze papryki zawierają więcej flawonoidów niż odmiany słodkie.

Moc kapsaicyny

O charakterystycznie ostrym, piekącym smaku owoców papryki decyduje kapsaicyna. Oprócz wartości smakowych alkaloid ten posiada również właściwości lecznicze. Kapsaicyna działa przeciwbólowo, stąd wykorzystuje się ją w produkcji maści i kremów zmniejszających bóle stawów oraz mięśni. Związek ten znany jest również z właściwości rozgrzewających, pobudzających wydzielanie soków żołądkowych, trawienie oraz nasilających metabolizm. Potrawy przyprawione ostrą papryką powodują podniesienie temperatury ciała, wzmagają aktywność wydzielniczą gruczołów potowych i łojowych. Poziom kapsaicyny w produktach i potrawach przekładający się na ostrość smaku i uczucie pieczenia w jamie ustnej mierzony jest w skali Scoville'a. Do najczęściej używanych w kuchni ostrych gatunków papryki należą odmiany chili takie jak cayenne, jalapeño czy tabasco.

Warzywo i przyprawa

Strąki świeżej kolorowej papryki wykorzystuje się w kuchni zarówno jako dodatek warzywny, jak i podstawowy składnik potraw. Papryka stanowi smaczny składnik sałatek i surówek. Można ją jednak również gotować, zapiekać i dusić. Dobrze komponuje się z warzywami, rybami oraz drobiem. Świetnie sprawdza się w gulaszach, zarówno mięsnych, jak i warzywnych. Bez papryki trudno wyobrazić sobie węgierskie leczo czy prowansalskie ratatouille.

Ostre odmiany papryki w postaci świeżej, jak i suszonej oraz papryka słodka w proszku stanowią niezbędną przyprawę do wielu dań, zwłaszcza kuchni węgierskiej, meksykańskiej, hiszpańskiej oraz włoskiej. Dzięki kapsantynie – karotenoidowi nadającemu papryce czerwoną barwę – papryka w postaci proszku jak oraz ekstraktu wykorzystywana jest do kolorowania potraw i produktów.

dr Aleksandra Czarnewicz-Kamińska
dr Joanna Anna Walczak

www.poradniadietetyczna.fit.pl

 
Cookies. Szanujemy Twoją prywatność.

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”).

W związku z tym chcielibyśmy poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.

 

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności udostępnianych przez Fit.pl Sp.z.o.o.. Dane osobowe niezbędne gromadzone przez serwis www.fit.pl są objęte ochroną danych osobowych: nie są i nie będą nikomu odsprzedawana ani udostępniane. W czasie korzystania z serwisu użytkownik może zostać poproszony o podanie niektórych swoich danych osobowych poprzez wypełnienie formularza, lub w inny sposób. Dane, które należy podać to w większości przypadków imię, nazwisko i adres e-mail.

 

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będziemy my: Fit.pl Sp.z.o.o z siedzibą w Radomiu (dalej także będziemy używać skrótu „Fit.pl”) oraz nasi Zaufani partnerzy czyli podmioty niewchodzące w skład Fit.pl ale będące naszymi partnerami, z którymi stale współpracujemy. Najczęściej ta współpraca ma na celu dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach, do Twoich potrzeb i zainteresowań.

 

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy te dane w celach, aby:

  • dopasować treści stron i ich tematykę, w tym tematykę ukazujących się tam materiałów do Twoich zainteresowań oraz do przeprowadzania konkursów z nagrodami,
  • zapewnić Ci większe bezpieczeństwo usług, w tym aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,
  • pokazywać Ci reklamy dopasowane do Twoich potrzeb i zainteresowań,
  • dokonywać pomiarów, które pozwalają nam udoskonalać nasze usługi i sprawić, że będą maksymalnie odpowiadać Twoim potrzebom

 

Komu możemy przekazać dane?

Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądy lub organy ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Pragniemy też wspomnieć, że na większości stron internetowych dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych Zaufanych parterów.

 

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo tutaj.

 

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i udoskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.

 

 

Ustawienia zaawansowane
Niezbędne pliki cookie
Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach.

Statystyka
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i badanie zachowania użytkowników, gromadząc anonimowe informacje.

Preferencje
Informacje na temat Twojej aktywności w serwisie mogą być przechowywane i wykorzystane do prezentowania treści, które wydają się bardziej odpowiednie w oparciu o Twoje zainteresowania.

Marketing i reklamy
Celem tych plików jest wyświetlanie reklam, które są interesujące dla poszczególnych użytkowników i tym samym bardziej cenne dla reklamodawców strony trzeciej.