Dla przykładu, kozie sery twarde są najbogatszym źródłem wapnia spośród wszystkich produktów spożywczych. Wystarczy zaledwie 10 dekagram pełnotłustego sera koziego, najlepiej na około godzinę przed snem, które pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Jakby tego było mało, znajdziecie w nim także między innymi fosfor, potas oraz duże zasoby żelaza, co szczególnie jest istotne dla osób cierpiących na anemię.
Przejdźmy do koziego jogurtu naturalnego, idealnego dla wszystkich, oprócz niemowląt. Kozi jogurt nie zawiera jakichkolwiek substancji zagęszczających. Stanowi źródło wapnia (podobnie jak kozie sery) i białka. Prezentowany obok jogurt, posiada dodatkowo dwa znaki, świadczące o jego wysokiej jakości, PDŻ - Poznaj Dobra Żywność oraz Jakość Tradycja Wielkopolska. Wspomniany kozi jogurt naturalny posiada niezmiernie korzystne dla naszego układu pokarmowego żywe kultury bakterii Lactobacillus subsp. Bulgaricus. Mleko potrzebne do produkcji jogurtu powstało bez użycia GMO.
Jogurt to nie wszystko, pora na ser wędzony, do którego wykorzystywane jest drewno olchowe. Długie dojrzewanie sera zapewnia wyjątkowe walory smakowe. Wyrazisty, lekko pikantny smak idealnie komponuje się z białym lub czerwonym winem. Pełnia naturalnego smaku bez barwników.
Oczywiście to nie wszystkie rodzaje serów wartych uwagi, zarówno do dań obiadowych, śniadań czy przekąsek. Przy okazji kolejnych zakupów nie omijaj alejki z serami, wybierz Specjały Regionu - polskie produkty, które z dumą reprezentują nasze wspólne dobro, czyli znak Jakość Tradycja. Po więcej informacji zapraszamy na www.specjalyregionu.pl
Artykuł powstał w konsultacji merytorycznej z ekspertami, lekarzami z Przychodni Sucholeskiej w Suchym Lesie.