Kremowa zupa szpinakowa | |
Ilość porcji: 4-5 | |
Składniki: 0,5kg szpinaku świeżego lub mrożonego, 2 cebule, świeży lub suszony tymianek, 125ml jogurtu naturalnego, 4 szklanki wywaru z warzyw (marchewka, pietruszka, seler, por, cebula), 50g sera parmezana, olej do smażenia, odrobina soli, pieprz |
|
Przygotowanie: Cebulę pokroić na dość grube kawałki, rozgrzać olej na patelni i chwilę smażyć na nim cebulę. Szpinak wypłukać pod bieżącą wodą i dodać do cebuli (jeśli będziemy mieć mrożony szpinak to przed dodaniem go do cebuli należy go rozmrozić na osobnej patelni). Dusić przez ok 2-3 minuty. Dodać bulion, tymianek oraz sól i pieprz i gotować wszystko 10 minut pod przykryciem. Na końcu zupę zmiksować i wymieszać z jogurtem. Podawać ze startym parmezanem i kawałkami tymianku. |
|
Dodane przez: ee87 |