Kuchenka mikrofalowa w wersji fit? Oto, w czym może Ci pomóc

Możliwości kuchenek mikrofalowych zdecydowanie przewyższają tylko szybkie odgrzewanie obiadów w pracy czy rozmrażanie produktów. Obecnie mikrofalówka nie musi kojarzyć się z niezdrowymi daniami typu fast-food. Szybko możemy przygotować też zdrowe posiłki i przekąski, jeśli mamy do dyspozycji tylko kuchenkę mikrofalową. Co można w niej wyczarować?
2019-10-15 00:00
Udostępnij
Kuchenka mikrofalowa w wersji fit? Oto, w czym może Ci pomóc

Jedzenie z mikrofalówki – zdrowe czy szkodliwe?

Od lat po internecie krążą informacje o szkodliwym wpływie fal elektromagnetycznych na podgrzewane w kuchenkach mikrofalowych jedzenie. Przeciwnicy mikrofalówek utrzymują, że podgrzewane w tych sprzętach dania tracą mnóstwo składników odżywczych. Okazuje się, że jest wręcz przeciwnie! Oczywiście, każda obróbka cieplna powoduje utratę potrzebnych nam składników, mimo to, gotując w mikrofali te straty nie są tak duże jak w przypadku innych sposobów przygotowywania posiłków. Co więcej, wykorzystując kuchenkę mikrofalową, możemy całkowicie zrezygnować z tłuszczu, a dodając do naczynia niewielką ilość wody, otrzymamy soczystą i niskokaloryczną potrawę.

Jeśli szukasz dobrej mikrofalówki, sprawdź, jaką kuchenkę mikrofalową wybrać w naszym artykule.

Ekspresowe śniadania

Masz dosyć kanapek na śniadanie? Pyszny i pożywny posiłek, który przygotuje Cię na cały dzień, możesz przygotować nawet wtedy, gdy nie masz za dużo czasu.

Takim daniem będzie ekspresowa owsianka. Jeśli bardzo się spieszysz, wykorzystaj bazowy przepis. Kiedy masz więcej czasu, pobaw się z dodatkowymi składnikami, by śniadanie nie znudziło Ci się tak szybko i aby dostarczyć organizmowi dodatkowych wartości odżywczych.

Przygotuj:

  • ¾ szklanki wody, mleka lub napoju roślinnego, np. ryżowego,
  • szklankę błyskawicznych płatków owsianych,

Wymieszaj składniki w misce i podgrzej w mikrofali przez około 30 sekund (w zależności od wybranej mocy). Do owsianki możesz dodać miód lub inny słodzik czy cynamon, a po podgrzaniu również ulubione owoce czy orzechy.

Taka owsianka obniży poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, ustabilizuje poziom cukru we krwi i będzie bogatym źródłem magnezu.

Ciepłe obiady nawet w pracy

Jeśli nie masz czasu na przygotowywanie lunchy do zabrania ze sobą z domu, pożywny obiad możesz szybko przygotować… w pracy. Obiadowym, pożywnym klasykiem są chociażby ziemniaki. Tak, je też możesz przyrządzić w mikrofalówce! Ziemniaki umyj i nie obieraj – w końcu chcemy zaoszczędzić jak najwięcej czasu. Ponacinaj je w kilku miejscach, a następnie włóż do kuchenki na około 10 min. Co jakiś czas sprawdzaj, czy są już miękkie. Do gotowych warto dodać łyżkę masła, które doda daniu pysznego aromatu.

Jako dodatek możesz wykorzystać na przykład kukurydzę. Kolbę wraz z liśćmi włóż do mikrofali na 4 minuty, po czym odczekaj co najmniej 30 sekund, by nie była zbyt gorąca. Posyp solą i szybki obiad bez dodatku tłuszczu gotowy!

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami Neonet.