Masło orzechowe - moda z Ameryki czy jednak wartościowy składnik?

Masło orzechowe to popularny produkt kuchni amerykańskiej i holenderskiej. Z upływem czasu, produkt ten zawitał również do naszego rodzimego menu. Czy masło orzechowe warto jeść i czy jest ono zdrowe? 
fit.pl
2015-10-26 00:00
Udostępnij
Masło orzechowe - moda z Ameryki czy jednak wartościowy składnik?

Masło orzechowe przygotowywane jest z orzechów poddanych prażeniu, które odbywa się w ponad dwustu stopniowej temperaturze. Poddanie ich temu procesowi powoduje, że zmieniają kolor z białego na lekko brązowy. Najczęściej masło orzechowe produkowane jest z orzeszków ziemnych. 

Masło orzechowe - składniki odżywcze

Orzechy ziemne, zwane też arachidowymi, to skarbnica kwasów oleinowych, obniżających poziom cholesterolu we krwi, tym samym zapobiegających miażdżycy i chorobom układu krwionośnego. Są też bogate w roślinne białko, potas, magnez, witaminę E i błonnik. To wszystko powoduje, ze masło orzechowe powinien jeść każdy z nas, a w szczególności wegetarianie w celu uzupełniania niedoboru np. białka, wynikającego z braku mięsa w diecie.

Obecność kawałków orzechów w maśle orzechowym, z pewnością spowoduje zainteresowanie i przychylność dzieci, otwartych na ciekawe i nowe pomysły także w swoim codziennym menu. Właśnie dla nich produkt ten stanowi idealną propozycją na zdrowe, energetyczne śniadanie czy przekąskę. Nie od dziś wiadomo, że orzechy są najlepszym "paliwem dla mózgu".

Specjaliści dowodzą, że regularne spożywanie orzechów, w tym także masła orzechowego, uchroni nas przed chorobami serca oraz widocznie poprawi kondycję całego organizmu i usprawni jego funkcjonowanie. Dietetycy podkreślają, że wybierać należy masło orzechowe z jak największą zawartością orzechów. Uważa się, że orzechy pomagają zwalczać infekcje w organizmie i poprawiają kondycję naszych naczyń krwionośnych i serca. Tak naprawdę, naukowcy z Harvard Medical School w USA udowodnili, że podjadanie masła orzechowego pięć razy w tygodniu może prawie o połowę obniżyć ryzyko wystąpienie zawału serca.

Masło orzechowe wspaniale nadaje się do smarowania pieczywa czy tostów, stanowi smaczny dodatek do słodkich zapiekanek, lodów, ciastek, kremów, biszkoptów, czy krakersów, doskonale komponuje się zarówno ze słodkimi jak i pikantnymi smakami. 

 

O czym pamiętać i jakiego masła orzechowego unikać?

Wybierając masło orzechowe najlepiej sięgać po to pozbawione cukru. Prawdziwe masło orzechowe powinno składać się wyłącznie z przetartych orzechów oraz minimalnego dodatku oleju roślinnego. Odmiany wyprodukowane z prażonych, solonych orzechów nie powinny mieć miejsca w zdrowej diecie. Lepiej masło orzechowe zrobić samemu, używając orzechów włoskich lub migdałów, które są zdecydowanie bardziej pożądanym i wartościowym składnikiem zdrowej diety.

Wartość na 100g masła z orzechów arachidowych

  • Energia 595 kcal
  • Białko 25.7 g
  • Tłuszcze 46.1 g
  • nasycone 6.1 g
  • jednonienasycone 22.9g
  • wielonienasycone 14,6 g
  • Węglowodany 12 g.


Przepis na domowe masło orzechowe

Składniki:

  • 200 g orzeszków ziemnych niesolonych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli


Przygotowanie;

Orzeszki przekładamy do malaksera i miksujemy na gładką, tłustą masę. Dodajemy cukier i sól do smaku. Przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce.