Drugie śniadanie jest bardzo ważnym elementem zrównoważonej diety. Pomaga ono uzupełnić spadek energii, co pozwala na dalszą efektywną pracę. Niestety, obecnie wiele osób narzeka na ciągły brak czasu, a to z kolei nie sprzyja dbaniu o prawidłową częstotliwość spożywania posiłków. W sytuacji, kiedy nasz grafik jest wyjątkowo napięty, warto sięgnąć po prosty i, co najważniejsze, szybki w przygotowaniu posiłek, który bez trudu przyrządzimy rano lub poprzedniego dnia wieczorem.
Koktajl czekoladowy na maślance z dodatkiem mięty
Maślankowy koktajl przygotujemy w niespełna 15 minut, a w dodatku możemy go w wygodny sposób zabrać ze sobą wszędzie. Wystarczy tylko bidon lub wielorazowa butelka. Co więcej, maślanka jest wysoce wartościowym produktem, który wpływa na prawidłową pracę jelit i wspomaga odporność. Zatem drugie śniadanie w postaci tego pysznego koktajlu zaspokoi głód na długi czas, zapewni dawkę witamin, a jednocześnie orzeźwi i pobudzi – za sprawą dodatku świeżej mięty.
Składniki na dwie porcje:
· 500 ml Maślanki Mrągowskiej stracciatella
· 2 gałki lodów czekoladowych
· garść świeżych liści mięty
Powyższy przepis jest niezwykle uniwersalny i można go dowolnie modyfikować. Bez obaw zmieniajcie jego składniki i twórzcie własne kompozycje, dopasowane do waszych potrzeb. Wielbicielom owocowych smaków z pewnością przypadnie również do gustu wersja z Maślanką Mrągowską truskawkową czy brzoskwiniową. Wówczas, zamiast lodów czekoladowych, wykorzystać możemy np. sorbet, który świetnie skomponuje się z owocowym charakterem maślanki. Bo pysznie jest wtedy, gdy robimy coś po swojemu: każdy może gotować, zmieniać przepisy i eksperymentować kulinarnie według własnego uznania. W gotowaniu liczy się przede wszystkim radość, smak i wspólne spędzanie czasu. (Więcej pomysłów na kreatywne wykorzystanie maślanki w kuchni znajdziecie na stronie www.maslankamragowska.pl).
Przygotowanie: Do blendera kielichowego lub wysokiego naczynia wlewamy maślankę oraz dodajemy lody i drobno pokrojoną miętę. Blendujemy składniki na gładki płyn i przelewamy koktajl np. do zamykanego kubka – jeśli mamy w planach zabranie go na wynos.
Warto również spróbować alternatywnej wersji tego przysmaku z wykorzystaniem mleka o niskiej zawartości tłuszczu (np. Łaciate 0% i 0,5%), co szczególnie spodoba się osobom na niskokalorycznej diecie. W tym wypadku koktajl – oczywiście bez dodatku lodów – możemy urozmaicić mrożonymi bądź świeżymi, sezonowymi owocami, które wzbogacą smak przekąski.