Matcha – co to za herbata?
Matcha to japońska zielona herbata otrzymywana z liści Senchy (75% produkowanej herbaty w tym kraju). Ma charakterystyczną, unikalną formę, ponieważ występuje w postaci sproszkowanych liści. Jest uznawana za luksusową i wyjątkową, dlatego stała się częścią ceremoniału japońskiego parzenia herbaty Cha-no-yu. Wykorzystuje się wtedy matchę powstała z wysokogatunkowej herbaty Gyokuro (nazwa oznacza dosłownie „szlachetne krople rosy”)1.
Herbata matcha wymaga szczególnych warunków uprawy oraz produkcji. Krzew herbaciany powinien być ocieniowany (powyżej 90%). Uprawa trwa minimum 3 tygodnie. Następnie zbiera się liście świeżych pąków, które następnie poddaje się działaniu pary, by zdezaktywować enzymy. W przeciwieństwie do herbaty Gyokuro nie doprowadza się do więdnięcia liści, ale po parowaniu suszy się je, miażdży i praży2. Uzyskuje się charakterystyczny proszek o głębokim zielonym kolorze, który odznacza się cennymi właściwościami zdrowotnymi.
Poznaj inne rodzaje herbaty i sprawdź ich właściwości>
Matcha – właściwości japońskiej herbaty
Ze względu na warunki uprawy oraz następującą po nią obróbkę świeżych liści herbaty Sench, matcha zyskuje właściwości zdrowotne. Znaczenie ma też forma przyjmowania: spożywa się liście w proszku (nawet po zaparzeniu pozostaje osad, nadający smak i konsystencję), a nie sam napar.
W swoim składzie zawiera nie tylko kofeinę (3,2 mg/100 g) i taninę (10 mg/100 g), ale jest też dobrym źródłem m.in. witamin z grupy B, witaminy A, C i E oraz składników mineralnych. Ma udowodnione działanie prozdrowotne, które potwierdziły liczne badania. Istnieją dowody na pozytywny wpływ herbaty matcha na: odchudzanie, układ krążenia, wątrobę, zdolności poznawcze i profil lipidowy (zapobiega stanom zapalnym organizmu, które prowadzą do chorób cywilizacyjnych)3.
Herbata matcha na odchudzanie
Matcha jest źródłem katechin, m.in. galusanu epigallokatechiny EGCG. Według szeroko zakrojonych badań substancje te pobudzają oksydację tłuszczu, a tym samym są przydatne podczas odchudzania. Ponadto obniżają negatywny wpływ niezdrowej, wysokotłuszczowej diety czy otyłości4.
Pozytywne działanie na układ krążenia
Badania wykazały zmniejszenie stężenia cholesterolu LDL i TC we krwi po spożyciu zielonej herbaty.
Działanie układu nerwowego
I-teanina i EGCG oraz kofeina wpływają korzystnie na układ nerwowy i poprawiają zdolności poznawcze oraz szybkość psychomotoryczną5.
Zapobieganie chorobom wątroby i nowotworom
Spożywanie herbaty matcha może zmniejszyć ryzyko chorób wątroby, w tym nowotworu, marskości, zapalenia czy stłuszczenia tego organu6. Zbadano też, że zmniejsza ona ryzyko także innych chorób nowotworowych7.
Jak zrobić matchę w domu?
Najlepsza matcha wysokiej jakości powinna mieć zawsze żywy zielony kolor. Proszek o barwie, która straciła intensywność, może być zwietrzały lub mieć niskie walory smakowe i zdrowotne. Warto też wiedzieć, że w Japonii wyróżnia się dwa rodzaje naparów uzyskiwanych z herbaty matcha i wykorzystywanych do ceremonii picia herbaty. Liście pochodzące z plantacji, które są utrzymywane od ponad 30 lat, dają:
-
Matcha-Koicha – daje gęsty, zawiesisty napar bez pianki o mocno gorzkim smaku. Parzy się ją w mniejszej ilości wody, np. w proporcji 2 łyżeczki proszku na 30 ml gorącej wody;
-
Matcha-Usucha – mniej intensywna przez dodatek większej ilości wody, co wpływa także na rozrzedzenie jej konsystencji.8. Często podawane proporcje to np. 0,5 łyżeczki sproszkowanej herbaty matcha i 90-120 ml wody9.
Do przyrządzenia klasycznej herbaty na ciepło lub matchy na zimno w domu można wykorzystać też proporcje: 1 łyżeczka proszku na 100 ml wody. Dadzą one dobrze zbalansowany napar o średniej intensywności i gęstości. Warto wykorzystać wodę filtrowaną, np. przy pomocy filtrów lub dzbanków BRITA, aby nic nie zaburzyło smaku tego luksusowego, cennego napoju.
Jak zrobić matchę w domu? Najlepiej odmierzać ją specjalną bambusową łyżeczką chashaku, ale można użyć też zwykłej. Woda powinna mieć około 80°C. Po zalaniu proszku należy energicznie mieszać napar przy pomocy bambusowej trzepaczki chasen. Możesz też wykorzystać ręczny spieniacz do mleka. Najlepiej najpierw rozmieszaj proszek z mniejszą ilością wody, a dopiero potem dolać jej więcej (w zależności od ulubionych proporcji).
Tradycyjnie matchę serwuje się w niewielkich czarkach. Dobrze będzie też smakować matcha na zimno. Możesz ją dosypać do filtrowanej wody i rozmieszać.
Odpowiednim dodatkiem będzie też mleko krowie lub roślinne, które da nam popularny napój matcha latte (matcha z mlekiem).
Źródła:
-
M. Borkowski, P. Piszcz, B. Głód, Właściwości antyoksydacyjne herbaty Matcha, Zakład Chemii Analitycznej, Instytut Chemii, Wydział Nauk Ścisłych, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach: https://yadda.icm.edu.pl/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-ac2c3c34-7a55-468e-b8c1-c68090159541
-
Z. Cichoń Zofia, M. Miśniakiewicz, E. Szkudlarek, Właściwości zielonej herbaty, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej, Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie, nr 743, s. 59-90: https://r.uek.krakow.pl/jspui/handle/123456789/355
Przypisy:
1 Z. Cichoń Zofia, M. Miśniakiewicz, E. Szkudlarek, Właściwości zielonej herbaty, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej, Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie, nr 743, s. 59-90: https://r.uek.krakow.pl/jspui/handle/123456789/355
2 Tamże.
3 https://dietetycy.org.pl/herbata-matcha/
4 Tamże.
5 Tamże.
6 Tamże.
7 Tamże.
8 Tamże.
9 Tamże.