Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że codziennie sięgamy po produkty, które można zaliczyć do najzdrowszego jedzenia na świecie. Część z nich pochodzi z naszej tradycyjnej kuchni polskiej, część pochodzi z dalekich krajów. Które z nich są najzdrowsze? 
fit.pl
2013-09-17 00:00
Udostępnij
Najzdrowsze jedzenie świata


JAJKA

Jajka to źródło najwartościowszego białka o wzorcowym składzie aminokwasowym. Są bardzo cenione przez kulturystów. Dzięki zawartej w jajkach luteinie wzmacniają wzrok, lecytyna wpływa zaś na funkcjonowanie naszej pamięci, a zawarta w nich witamina B12 pomaga metabolizować tłuszcze i cukry. Jajko zawiera również kwasy omega3 i lecytynę, które odpowiadają za obniżanie poziomu cholesterolu.

ŁOSOŚ

Najzdrowszy łosoś to ten, pochodzący z krystalicznie czystych wód Alaski. Mimo, że w Polsce trudno dostać takiego łososia, jego spożywanie powinno stać się naszym nawykiem. Jest bogaty w kwasy omega 3, obniżających ryzyko zachorowań na raka, choroby serca. W łososiu znajdziemy całe bogactwo witamin z D, E, B12, B6 na czele. Łosoś zawiera także minerały: selen, fosfor, magnez, potas czy jod.

KURKUMA

Podstawowa przyprawa kuchni indyjskiej. Kurkumina, odpowiadająca za barwę kurkumy, odznacza się silnym działaniem antyseptycznym i przeciwutleniającym. Ma właściwości oczyszczające wątrobę, spowalnia rozwój choroby Alzheimera. W kuchni chińskiej kurkumę stosuję się jako lek na zapalenia i infekcje. Kurkuma blokuje również enzymy, odpowiadające za rozwój niektórych nowotowór.

IMBIR

Jest to popularna przyprawa w wielu krajach. W Polsce, imbir stosowany jest przede wszystkim w zwalczaniu infekcji. Ma on silne właściwości rozgrzewające, dlatego też napary przygotowywane z kłącza imbiru, świetnie sprawdzają się podczas przeziębień. Imbir obniża również choler sterol we krwi, zwiększa produkcje testosteronu czy pobudza krążenie.

CZOSNEK

Stosowany przede wszystkim w profilaktyce chorób, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Czosnek zwalcza bakterie, dzięki dwusiarczkowi dwualilu, przekształcającego się w alicynę, po spożyciu. Alicyna chroni także przed rakiem jelita, wspomagając jego detoksyzację. Czosnek posiada działanie przeciwgrzybicze, zwalcza zbyt wysoki cholesterol, wpływa korzystnie na serce.

BROKUŁ

Stanowi źródło sulforafanu, pomagającego metabolizować obce substancje, sprzyjając w ten sposób detoksykacji organizmu. Brokuły powstrzymują rozwój bakterii Helicobacter Pylori, odpowiedzialnej za powstawanie wrzodów żołądka. Brokuł to bogate źródło witaminy K, odpowiadającej za krzepliwość krwi, hamującej rozwój niektórych nowotworów. W brokule znaleźć możemy także kemferol, osłabiający działanie alergenów na organizm ludzki.

www.dieta.fit.pl