Trudno się dziwić, że na całym świecie nie brakuje amatorów naleśników. Są nie tylko pyszne, ale także bardzo uniwersalne, ponieważ można je serwować zarówno na śniadanie, jak i na lunch czy kolację. Są przy tym proste w przygotowaniu i można je komponować na słodko i w wersji wytrawnej, według własnych upodobań. Dziś proponujemy naleśniki po tajsku – zaopatrzcie się w mleczko kokosowe i do dzieła!
Tajskie naleśniki z bananami
Ilość porcji: 2
Czas: 30 minut
Poziom ostrości: 0
Składniki:
2 łyżki Mleczka kokosowego skondensowanego QF
2 banany pokrojone w plasterki
1 łyżka wiórków kokosowych
Kilka listków mięty do dekoracji
Oliwa z oliwek do smażenia
Ciasto:
1 szklanka Mleczka kokosowego 5-7% House of Asia
1 szklanka wody
2 szklanki mąki
4 jajka
150 g rozpuszczonego masła
Szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj mleczko kokosowe, wodę i jajka, a następnie stopniowo dodawaj mąkę, masło oraz sól, cały czas mieszając, tak aby ciasto nabrało gładkiej konsystencji. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj więcej wody.
2. Na nieprzywierającą patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek, rozlej równo po całej powierzchni ciasto i smaż naleśniki z dwóch stron na rumiany kolor.
3. Usmażonego naleśnika połóż na desce, na środku ułóż kilka plasterków banana i zwiń w kopertę. Przełóż na patelnię i podgrzej.
4. Gotowe naleśniki polej skondensowanym mleczkiem kokosowym, posyp wiórkami kokosowymi i udekoruj miętą.
Tajskie naleśniki z budyniem i malinami
Ilość porcji: 2
Czas: 30 minut
Poziom ostrości: 0
Składniki:
250 g Mleczka kokosowego 12-14% House of Asia
100 g Sosu słodko pikantnego Mango Chutney House of Asia
1 opakowanie budyniu śmietankowego
250 ml wody
100 g malin
Kilka listków mięty do dekoracji
Cukier puder do posypania
Oliwa z oliwek do smażenia
Ciasto:
1 szklanka Mleczka kokosowego 5-7% House of Asia
1 szklanka wody
2 szklanki mąki
4 jajka
150 g rozpuszczonego masła
Szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj mleczko kokosowe, wodę i jajka, a następnie stopniowo dodawaj mąkę, masło oraz sól, cały czas mieszając, tak aby ciasto nabrało gładkiej konsystencji. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj więcej wody.
2. Na nieprzywierającą patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek, rozlej równo po całej powierzchni ciasto i smaż naleśniki z dwóch stron na rumiany kolor.
3. Przygotuj budyń: połącz ½ ilości wody z budyniem i dokładnie wymieszaj. W garnku podgrzej mleczko kokosowe z pozostałą ilością wody, a gdy się zagotuje dodaj budyń i mieszaj, aż całość zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia i przykryj folią spożywczą.
4. Usmażonego naleśnika połóż na desce, na środku nałóż łyżeczkę chutney’a mango oraz łyżkę budyniu, dodaj kilka malin i złóż w kopertę. Tak przygotowane naleśniki ułóż na patelni zwinięciem do dołu i smaż z każdej strony po 2 minuty.
5. Gotowe naleśniki posyp cukrem pudrem i udekoruj miętą oraz pozostałym chutney’em mango.
Tajskie naleśniki z krewetkami
Ilość porcji: 2
Czas: 30 minut
Poziom ostrości: 1
Składniki:
1 łyżeczka Pasty z czosnku, imbiru i chili House of Asia
1 łyżka Sos słodko-pikantnego Mango Chutney House of Asia
16 krewetek 16/20 obranych i oczyszczonych
½ cebuli pokrojonej w piórka
2 łyżki posiekanej kolendry
Oliwa z oliwek do smażenia
Ciasto:
1 szklanka Mleczka kokosowego 5-7% House of Asia
1 szklanka wody
2 szklanki mąki
4 jajka
150 g rozpuszczonego masła
Szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj mleczko kokosowe, wodę i jajka, a następnie stopniowo dodawaj mąkę, masło oraz sól, cały czas mieszając, tak aby ciasto nabrało gładkiej konsystencji. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj więcej wody.
2. Na nieprzywierającą patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek, rozlej równo po całej powierzchni ciasto i smaż naleśniki z dwóch stron na rumiany kolor.
3. Krewetki pokrój na kawałki wielkości centymetra i smaż na rozgrzanej oliwie razem z cebulą około minuty. Następnie dodaj pastę z czosnku, imbiru i chili, chutney mango oraz kolendrę, całość wymieszaj, odstaw na bok.
4. Usmażonego naleśnika połóż na desce, na środku naleśnika nałóż farsz i złóż w kopertę. Tak przygotowane naleśniki ułóż na patelni zwinięciem do dołu i zapiecz z każdej strony po 2 minuty.
Tajskie naleśniki z makaronem i warzywami
Ilość porcji: 2
Czas: 30 minut
Poziom ostrości: 1
Składniki:
1 opakowanie Bezglutenowego makaronu Vermicelli z fasoli Mung House of Asia
1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia lub 1 drobno posiekany ząbek czosnku
½ łyżeczki Pasty z chili House of Asia lub ½ drobno posiekanej papryczki chili
2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
¼ blanszowanego brokułu
1 cebula pokrojona w piórka
½ marchewki pokrojonej w długie cienkie słupki
2 łyżki posiekanej kolendry
1 łyżka pokrojonego szczypioru
Oliwa z oliwek do smażenia
Ciasto:
1 szklanka Mleczka kokosowego 5-7% House os Asia
1 szklanka wody
2 szklanki mąki
4 jajka
150 g rozpuszczonego masła
Szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj mleczko kokosowe, wodę i jajka, a następnie stopniowo dodawaj mąkę, masło oraz sól, cały czas mieszając, tak aby ciasto nabrało gładkiej konsystencji. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj więcej wody.
2. Na nieprzywierającą patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek, rozlej równo po całej powierzchni ciasto i smaż naleśniki z dwóch stron na rumiany kolor.
3. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie przelej zimną wodą i potnij na mniejsze kawałki za pomocą nożyczek.
4. Na patelnię wlej oliwę z oliwek, podsmaż cebulę, marchewkę, dodaj pastę z czosnku, z chili, smaż 2 minuty, następnie dodaj rozdrobnione różyczki brokułu, makaron, całość dopraw sosem sojowym, ostrygowym, pod koniec dodaj kolendrę i wszystko wymieszaj. Pozostaw do wystudzenia.
5. Usmażonego naleśnika połóż na desce, na środku nałóż farsz i złóż w kopertę. Tak przygotowane naleśniki ułóż na patelni zwinięciem do dołu i zapiecz z każdej strony po 2 minuty, podawaj ze szczypiorem.
Pad Thai w naleśniku
Ilość porcji: 2
Czas: 30 minut
Poziom ostrości: 1
Składniki:
200 g Bezglutenowego makaronu ryżowego 5 mm House of Asia
2 łyżki Pasty Pad Thai House of Asia
150 g tofu pokrojonego w kostkę
1 łyżka Pasty z czosnku House of Asia lub 1 ząbek czosnku drobno posiekany
30 g cebuli czerwonej pokrojonej w grubą kostkę
10 g dymki pokrojonej w małe kawałki
30 g kiełków fasoli mung
2 jajka
Olej roślinny do smażenia
Ciasto:
1 szklanka Mleczka kokosowego 5-7% House os Asia
1 szklanka wody
2 szklanki mąki
4 jajka
150 g rozpuszczonego masła
Szczypta soli
Oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Przygotuj ciasto na naleśniki: w misce wymieszaj mleczko kokosowe, wodę i jajka, a następnie stopniowo dodawaj mąkę, masło oraz sól, cały czas mieszając, tak aby ciasto nabrało gładkiej konsystencji. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj więcej wody. Na nieprzywierającą patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek, rozlej równo po całej powierzchni ciasto i smaż naleśniki z dwóch stron na rumiany kolor.
3. Przygotuj farsz: na rozgrzaną patelnię wlej olej, dodaj tofu i podsmaż, aż się zarumieni.
Następnie dodaj pastę z czosnku i usmaż na złoto, dodaj rozmącone jajka i smaż dalej 2 minuty, dołóż cebulę i wcześniej ugotowany makaron. Smaż do momentu, gdy makaron będzie miękki. Dodaj pastę Pad Thai i całość dobrze wymieszaj.
4. Usmażonego naleśnika połóż na desce, na środku nałóż farsz i złóż w kopertę. Tak przygotowane naleśniki ułóż na patelni zwinięciem do dołu i zapiecz z każdej strony po 2 minuty, podawaj kiełkami fasoli mung i dymką.