Wątroba to jeden z najbardziej zapracowanych narządów. To od jej kondycji i wydolności zależą procesy trawienne, które zachodzą w naszym organizmie. Odżywiając się niesystematycznie i niezdrowo zmuszamy ją do wytężonej i męczącej pracy. Komponując menu powinniśmy wziąć pod uwagę także jej „upodobania” kulinarne. Preferuje ona posiłki przyrządzone zgodnie z zaleceniami kuchni lekkostrawnej. Są one łatwo przyswajalne przez organizm człowieka, a ich trawienie nie przysparza żadnych kłopotów układowi pokarmowemu. Dieta powinna pokrywać zapotrzebowanie energetyczne i dostarczyć niezbędnych składników odżywczych, a przy tym nie obciążać układu pokarmowego.
Czas trawienia zależy od rodzaju i ilości zjedzonych dań oraz od sposobu przygotowania jedzenia. Potrawy, które obciążają przewód pokarmowy, zmuszają wątrobę do nadmiernej pracy. Taka sytuacja, jeśli trwa długo wówczas sprzyja tworzeniu kamieni żółciowych.
Dieta sprzyjająca wątrobie to taka, w której unikasz tłuszczu zwierzęcego, który bogaty jest w cholesterol. Wiadomo, że jego nadmiar zaburza pracę wątroby i wydzielanie żółci. Smalec lepiej zastąp tłuszczem roślinnym olejem lub oliwą, a zamiast tłustego mięsa (wieprzowina, kaczka, gęś) jedz chude (kurczak, indyk, cielęcina).
Podstawą diety korzystnej dla wątroby jest ograniczenie potraw tłustych, smażonych i pieczonych. Takie dania długo zalegają w żołądku, opóźniając przesuwanie treści do dalszych partii układu trawiennego. Warto unikać potraw ostro przyprawionych. Ostre potrawy zwiększają wydzielanie soku trzustkowego i żółci, co ma działanie drażniące na wątrobę.
Bardzo ważna jest kwestia ilości posiłków spożywanych w ciągu dnia. Należy spożywać 4-5 posiłków, przy czym nie powinny być one zbyt obfite. Jedzenie 4-5 posiłków umożliwia systematyczne opóźnianie poszczególnych części przewodu pokarmowego i zapobiega zaleganiu w nim zbędnych treści. Posiłki powinny być spożywane w zbliżonych porach każdego dnia. Każdy kęs powinniśmy dokładnie przegryźć. Odpowiednie rozdrobnienie pokarmu zapewnia lepszy dostęp do soków trawiennych i żółci, a tym samym gwarantuje szybsze trawienie. Powolne jedzenie pozwoli wątrobie dostarczyć odpowiednią ilość żółci do trawienia oraz wyłapać szkodliwe substancje. Poza tym jedząc wolniej, zjesz mniej!
[-------]
Potrawy jedz umiarkowanie ciepłe, gdyż zbyt gorące i bardzo zimne są szkodliwe dla wątroby. To samo dotyczy napojów.
By wątroba się na tobie nie odrgywała musisz kontrolować spożycie węglowodanów (m.in. makaronów, pieczywa). Mogą stanowić 45 proc. spożywanych dziennie produktów,.Uważaj na cukier. Jego nadmierna ilość sprzyja stłuszczeniu wątroby.
Dla wątroby cenne jest białko, więc musisz zadbać o mięso w swoim jadłospisie. Sięgaj jednak po drób, ryby i cielęcinę. Przygotowuj je na parze, duszone w sosie własnym lub pieczone w folii.
W twojej diecie powinnaś znaleść miesjce na warzywa. Najlepiej by było, gdyby 80 proc. codziennej porcji warzyw stanowiły te gotowane, a 20 proc. - surowe. Najbardziej wskazane są jarzyny, które zawierają przeciwutleniacze, kwas foliowy i witaminę C, np. sałata, marchew, brokuły, buraki.
Nie przesadzaj z owocami. Sezonowe jagody, jabłka, grejpfruty nie zaszkodzą. Jednak wątroba pełniej skorzysta z bogactwa zawartych w owocach witamin i soli mineralnych, jeżeli wyciśniesz z nich sok czy przyrządzisz mus.
Regeneracji wątroby sprzyjają karczochy. Wyciag z nich pomaga w rozpuszczeniu złogów żółciowych. Do tej samej rodziny (astrowatych) co karczoch należy ostropest plamisty, którego wyciąg czyli sylimaryna to składnik wielu leków na wątrobę. Dlatego warto mielone ziarna ostropestu włączyć do przypraw, tak jak sól i pieprz.
www.fit.pl