Pietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) jest pochodzącą z wybrzeży Morza Śródziemnego krewną selera. Starożytni Rzymianie uważali ją za roślinę pozytywnie wpływającą na sprawność fizyczną i umysłową. W średniowieczu ceniono ją zarówno za walory lecznicze, jak i ozdobne. Współcześnie dietetycy podkreślają, że pietruszka to warzywo o wysokiej wartości odżywczej, które warto wykorzystywać nie tylko jako składnik dodawanej do zupy włoszczyzny.
Odżywcza zieleń
Aromatyczne i nieco cierpkie w smaku listki pietruszki to skarbnica witamin i składników mineralnych. Jedna garść (ok. 10 g) wystarczy, aby pokryć 30% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Poza tą witaminą, świeża natka zawiera bardzo dużo żelaza, potasu, wapnia, magnezu, kwasu foliowego, niacyny, beta-karotenu i witaminy E. Korzeń pietruszki jest mniej odżywczy, mimo wszystko w porównaniu z innymi warzywami można go uznać za dobre źródło potasu, kwasu foliowego, niacyny, witaminy C i E.
Natka pietruszki regularnie dodawana do codziennych posiłków zapobiega niedoborom pokarmowym oraz chroni przed schorzeniami takimi jak niedokrwistość, kamica nerkowa, zapalenie nerek oraz pęcherza moczowego. Korzeń pietruszki podobnie jak nać ma działanie moczopędne, pobudza wydzielanie soków żołądkowych oraz zmniejsza napięcie mięśni gładkich jelit, przez po dobrze wpływa na trawienie i zapobiega wzdęciom. Zdrowotne właściwości pietruszki korzeniowej i naciowej wynikają z zawartych w nich flawonoidów, fitosteroli oraz olejku pietruszkowego, który uznawany jest za afrodyzjak.
Pomysłowe dania
Pietruszka korzeniowa wchodzi w skład włoszczyzny i bardzo często traktowana jest jako jedno z warzyw wzbogacających smak wywarów warzywnych i mięsnych. Korzeń pietruszki może być jednak nie tylko dodatkiem, ale i głównym składnikiem zupy-krem. Poza tym warzywo to doskonale nadaje się do pieczenia oraz smażenia – może być wykorzystane do przyrządzenia zapiekanek czy oryginalnych frytek. Walory smakowe natki pietruszki decydują o tym, że doskonale sprawdza się ona jako dodatek do zup, sałatek, sosów, potraw z ziemniaków czy sera twarogowego. Drobno posiekana natka pietruszki może stanowić także bazę do przyrządzenia smacznego pesto, które sprawdza się zarówno jako dodatek do pieczywa, jak i świeży zielony sos do makaronów.
Ocena świeżości
Walory odżywcze i kulinarne pietruszki zależą od jej świeżości. Przy zakupie natki powinniśmy zwrócić uwagę na wygląd liści – powinny być one dobrze nawodnione, ciemnozielone i błyszczące. Liście nieświeżej natki są zwiędnięte i przebarwione (wyblakłe lub zżółkłe).
Kryteria świeżości korzenia pietruszki są podobne jak w przypadku marchwi czy buraka – powinien być jędrny i nieuszkodzony. Okazy nadgniłe czy nadpleśniałe są niedopuszczalne. Aby pietruszka zachowała jak najdłużej świeżość, należy ją przechowywać w lodówce. Natkę można również posiekać i zamrozić.
dr Joanna Anna Walczak
www.dieta.fit.pl