Natka pietruszki to niezastąpiona przyprawa w kuchni. Można ją dodawać do wszystkich potraw. Jej walory smakowe wzbogacają przede wszystkim zupy, sałatki, sosy i makarony. Dobrze komponuje się z twarożkiem, pastą jajeczną i jajecznicą oraz z chlebem z masłem. Najbardziej wartościowa jest oczywiście świeża natka, ale zimą można korzystać z mrożonej zieleniny.
W drobnych, zielonych listkach kryją się wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Jedząc regularnie natkę pietruszki dostarczamy organizmowi zestawu cennych witamin takich jak witamina B1, B2, B6 i minerałów: magnez, żelazo, sód, potas, wapń, miedź, fosfor, fluor, chlor, b-karoten, Co ciekawe pietruszka jest bogatsza w witaminę C, niż cytryna. Zawiera jej aż 2 razy więcej. Jest więc doskonałym, naturalnym czynnikiem wzmacniającym odporność i łagodzącym objawy przeziębienia. Wraz z miodem i czosnkiem ochroni organizm przed czyhającymi w powietrzu wirusami. Ponadto pietruszka poprawia przemianę materii, ułatwia trawienie i działa moczopędnie. Pomaga na wzdęcia, kolki oraz bóle menstruacyjne. Oczyszcza organizm z toksyn i blokuje wolne rodniki, chroniąc skórę przed procesami starzenia. Ostatnie badania sugerują, że natka jest skuteczna w walce z cellulitem.
Sam korzeń pietruszki nie jest już taką skarbnicą witamin i minerałów, ale również ma dobroczynny wpływ na zdrowie. Nie może więc ani pietruszki, ani jej natki zabraknąć w kuchni przez cały rok.
www.fit.pl
Natka pietruszki na przeziębienia
Wszystkie warzywa są bogate w witaminy i minerały, ale natka pietruszki jest wyjątkowo zdrowa. Jedz ją codziennie, a unikniesz wielu niechcianych dolegliwości. Warto włączyć ją też do jesiennej diety, by wzmocnić odporność i uniknąć sezonowych przeziębień