Jedynym produktem całkowicie pozbawionym kalorii jest woda. Im jest jej więcej w żywności, tym kaloryczność jest niższa. Największą zawartością wody, a tym samym najniższą kalorycznością charakteryzują się warzywa. W niektórych z nich woda stanowi aż 90-95%, a wartość energetyczna 0,5 kg nie przekracza 100 kcal. Do tych warzyw zalicza się ogórki, rzodkiewki, pomidory, seler naciowy, szparagi oraz większość warzyw liściastych. Pokarmami o tak niewielkiej ilości kalorii nie sposób się utuczyć, stąd powszechnie zaleca się, aby to właśnie nimi zagłuszać głód, który czasem dokucza podczas odchudzania.
Ogórek
Ze względu na swój orzeźwiający smak i chrupkość stanowi cenny dodatek do kanapek oraz składnik sałatek, takich jak sałatka grecka, sałatka szopska, arabska tabbouleh czy polska mizeria. W porównaniu z innymi warzywami, ogórki dostarczają znacznie mniej witamin oraz składników mineralnych, stąd nie powinno traktować się ich jako istotnego źródło tych składników. Mimo to, jadane regularnie wzbogacają posiłki w potas, beta-karoten, kwas foliowy i witaminę C.
Wartość energetyczna: 13 kcal/ 100 g
Rzodkiewka
Jest ceniona głównie ze względu na swój charakterystyczny, lekko pieprzowym smak. Nie słynie z jakichś wyjątkowych walorów żywieniowych, warto jednak wiedzieć, że wystarczy zjeść 4-5 średniej wielości rzodkiewek (100 g), aby pokryć 10% dziennego zalecanego spożycia błonnika i 30% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Rzodkiewka dostarcza minimalną ilość kalorii, mimo to spożywanie jej w zbyt dużych ilościach nie jest wskazane ze racji na właściwości wzdymające.
Wartość energetyczna: 14 kcal/ 100 g
Pomidor
Dzięki bardzo małej zawartości sodu i stosunkowo wysokiej zawartości potasu, spożywanie pomidorów w postaci surówek oraz soków korzystnie wpływa na układ krążenia. Pomidory są dobrym źródłem witaminy C, witaminy E, ale przede wszystkim stanowią jedno z najlepszych źródeł likopenu – karotenoidu, któremu przypisuje się działanie przeciwnowotworowe. Składnik ten chroni m.in. przed rakiem prostaty oraz szyjki macicy.
Wartość energetyczna: 15 kcal/ 100 g
Sałata
Wielu osobom kojarzy się z drastycznymi dietami odchudzającymi, faktem jest jednak, że wprowadzenie do codziennej diety paru listków sałaty może przynieść wiele korzyści i to nie tylko tym, którzy właśnie się odchudzają. Podobnie jak wszystkie warzywa liściaste, sałata jest dobrym źródłem beta-karotenu oraz kwasu foliowego. Poza tym jest lekkostrawna, przypisuje się jej właściwości odkwaszające, oczyszczające, przeciwdziałające cukrzycy oraz korzystny wpływ na funkcje wątroby i krążenie krwi.
Wartość energetyczna: 14 kcal/ 100 g
Szpinak
Spożywanie jego jest zalecane podczas odchudzania, a także przy zwiększonych potrzebach pokarmowych wynikających chociażby z wysokiej aktywności fizycznej. Jest on wyjątkowo dobrym źródłem żelaza, wapnia, magnezu, kwasu foliowego, beta-karotenu oraz witaminy C. Dodatkowo świeży szpinak zawiera kwercetynę – polifenol hamujący procesy starzenia. Ze względu na działanie lekko przeczyszczające, jedzenie szpinaku przeciwdziała zaparciom.
Wartość energetyczna: 16 kcal/ 100 g
Seler naciowy
Znany jest z tego, że korzystnie wpływa na trawienie (likwiduje zaparcia), wykazuje działanie moczopędne i pomaga pozbyć się zbędnych produktów przemiany materii. Spożywanie selera naciowego na surowo lub w postaci soku zalecane jest we wszelkich kuracjach oczyszczających. Jeśli chodzi o składniki pokarmowe, to ceni się go przede wszystkich za sporą zawartość potasu oraz błonnika pokarmowego.
Wartość energetyczna: 13 kcal/ 100 g
Szparagi
Są cenione ze względu na wyjątkowe walory smakowe i lekkostrawny charakter. Zawierają sporo beta-karotenu, witamin C i E. Dzięki zwiększonej zawartości aminokwasu asparaginy, potasu oraz minimalnej zawartości sodu, szparagi jadane regularnie pobudzają pracę nerek, działają moczopędnie i hipotensyjnie (pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze krwi). Ich charakterystyczny kształt sprawił, iż zyskały sławę również jako afrodyzjaki.
Wartość energetyczna: 18 kcal/ 100 g
dr Joanna Anna Walczak
www.fit.pl