Składniki:
• 250g fileta z łososia
• 1 łyżka sosu sojowego
• 1 łyżka soku z limonki
• 1 łyżka oliwy
• 1 łyżeczka czosnku granulowanego
• sól i pieprz do smaku
Dressing:
• 1-2 łyżki sosu teryiaki
• 1 łyżka oleju sezamowego
• 1 łyżeczka sosu sojowego
• 1 łyżeczka soku z limonki
Dodatkowo:
• ryż do sushi
• awokado
• rzodkiewka
• ogórek zielony
• mango
• nori
• sezam KRESTO
Wykonanie:
1. Łososia pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, sosem sojowym, sokiem z limonki, oliwą oraz czosnkiem granulowanym.
2. Ułóż rybę na blaszce do pieczenia i piecz przez 7 minut w piekarniku nagrzanym do 190.
3. Składniki na sos wymieszaj w misce. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Warzywa pokrój w plasterki a mango w kostkę.
4. Do miski włóż ryż posyp go sezamem i wymieszaj. Następnie na wierzchu wykładamy pokrojone warzywa i mango
5. Całość polej sosem i posyp szczypiorkiem oraz sezamem.