Wiosna to czas kiedy zrzucamy nie tylko płaszcze, ale także zbędne kilogramy. Z lodówki znikają ciężkie i tłuste potrawy, a na talerzu królują lekkie i kolorowe produkty – to właśnie wiosna pobudza nas do odnowy organizmu i zmiany nawyków żywieniowych. I słusznie, by czuć się lekko i odzyskać siły podczas wiosennego przesilenia, także nasza dieta musi przejść solidną metamorfozę.
Zielono mi
Znakiem nadchodzącej wiosny są osiedlowe stragany, które kuszą ferią kolorów i samków. Kwietniową dietę możemy zatem z powodzeniem wzbogacić nie tylko warzywami z importu czy cieplarni, ale także własnej domowej hodowli. Idealne do sałatek, przekąsek i dań głównych będą bazylia, szczypiorek, kiełki rzodkiweki, słonecznikia, rzeżuchy, lucerny ,a także natka pietruszki, czy oregano. Zawarte w kiełakch i zieleninie antyoksydanty, witaminy i minerały pobudzą żołądek do lepszej pracy, a nam zapewnią energię i apeptyt na aktywnie spędzony dzień.
Królową sałatek i śniadań staje się rzodkiewka (w jej pikantnych kulkach znajduje się moc witamin z grupy B, kwas pantotenowy oraz witamina C), a jej pachnącym kompanem jest zielonym ogórek. Zamiast zawiesistych sosów, majonezu i tłustych dipów, czas na lekką oliwę z oliwek lub olej lniany do dressingu.
Jeśli koniecznie chcesz coś usmażyć wybierz olej z pestk winogron - nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach i nie zmienia smaku potraw, a jest bogatym źródłem kwasów omega-3 i 6. W sałatkach dodatkiem będą wszelkiego rodzaju pestki - słonecznika, dyni, pszenicy, które nie tylko ubogacą doznania smakowe potrawy, ale także zawierają błonnik i cenne składniki dla naszych paznokci i włosów.
Wiosną pożegnaj śmietnowe sosy na rzecz lekiego jogurtu, twarożku i kefiru. Probiotyki doskonale chronią układ odpornościowy przed infekcjami, a żołądek przed niekorzystnymi bakteriami.
Oto kilka propozycji na wiosenne odświeżenie talerza w postaci pożywnej i szybkiej sałtaki:
Sałatka z rzodkiewką i jajkiem
Składniki: 4 jaja, 2 pęczki rzodkiewki, połowa główki satały rzymskiej, garść rukoli, 2-3 łyżki oliwyz oliwek,1 łyżka soku z cytryny, opcjonalnie szczypta soli morskiej i pieprzu, dodatkowo kiełki i pestki słonecznika.
Sposób przygotowania: Rzodkiew mocz 10-15 minut w zimnej wodzie, opłucz i cienko posiekaj w plastry. Ugotowane jajka pokrój w ćwiartki. Sałatę i rykolę umyj i osusz. Oba gatunki sałaty porwij i wymieszaj. W osobnym pojemniku przygotuj sos: wymieszaj oliwę, odrobinę soli, pieprzu i sok z cytryny. Ułóż w salaterce sałatę, połóż na niej rzodkiew i jajko,.Przed podaniem polej sosem, udekoruj kiełkami, pestkami ze słonecznika.
Sałatka mozarellą i kiełkami słonecznika
Składniki: mozarella (w plastrach lub kulkach), kiełki słonecznika, pomidorki koktajlowe,cytryna i przyprawy: bazylia, pieprz, szczypiorek, olej lniany.
Sosób wykonania: Mozarellę pokrój w plastry, pomidorki na ćwiartki i ułóż je na zieleninie (mogą to być listki sałaty, bazylia). Dekorujemy kiełkami, szczypiorkiem, skrapiamy sokiem z cytryny i odrobiną oleju lnianego.
Sałatka z fetą (w wersji vegan z tofu) w sezamie
Składniki: feta lub tofu, sezam, oliwa z oliwek, bazylia, sok z pomarańczy, sałata, kiełki do wyboru.
Sposób wykonania: Kiełki płuczemy i układamy z opłukanymi liśmi bazyli na wcześniej przygotowanych listkach sałaty. Na suchej patelni prażymy sezam, a następnie dodajemy pokrojony w kostętkę ser feta lub tofu. Po chwili odstawiamy z gazu i kładziemy na zieleninie, doprawiamy wymieszanym sokiem z pomarańczy i oliwy z oliwek.
www.dieta.fit.pl