Smażone, duszone – schabowe i ryby w panierce przyrządźmy inaczej – upieczmy w folii z ziołami, czy ugotujmy na parze – o ¼ kalorii mniej. Smażone potrawy mniej wchłoną tłuszcz gdy wrzucimy je na dobrze rozgrzaną patelnię i poddamy krótkiemu podsmażeniu. Pamiętaj – nie zostawiaj potrawy na patelni – od razu przełóż na inne naczynie.
Jeśli frytki to z piekarnika – choć najlepszym wyjściem jest wykluczyć je z zimowego jadłospisu. Do frytek dobrze jest przygotować własny sos pomidorowy lub czosnkowy ( pomoże podreperować odporność na zimny sezon). Przepisy sprawdź TUTAJ >> i TU >>
Włoski sposób na smarowanie chleba – oliwą z oliwek – nie podwyższa poziomu cholesterolu i pozwala na wchłoniecie się witamin A, D, E, K. Pamiętaj, ze już 10 g margaryny czy masła to dodatkowe 700 kalorii.
Kwaśne owoce to naturalne spalacze tłuszczu. Zawarta w nich witamina C jest doskonałym antyoksydantem pozwalającym na zachowanie młodego wyglądu skóry i regulującym poziom złego cholesterolu. Wybierając owoce pamiętaj o cytrusach, jabłkach, porzeczkach, cytrynach, ananasach (zawarta w nich bromelia ułatwia trawienie tłuszczów).
Zupa w stylu light. Gdy chcesz pozbyć się tłuszczu z zupnego wywaru wstaw garnek do lodówki, po ścięciu się tłuszczu zdejmij go z powierzchni zupy. Zupy zagęszczaj jogurtem naturalnym – zastąp nim zasmażki z maki i tłuste śmietany. Coraz praktyczniejsze są zupy kremy na bazie zmiksowanych warzyw – sycą, są lekkostrawne i mniej kaloryczne. Przepisy na zupy TUTAJ >>
[-------]
Słodkie rozgrzeszenie. Zimowa auta nasila potrzebę spożywania węglowodanów prostych – mamy więc większą ochotę na słodycze. Placek drożdżowy z owocami może być mniej tłustym zamiennikiem tortów z kremem, słodkich eklerów czy Paczków smażonych w głębokim tłuszczu.
Pamiętaj o białku. Produkty mleczne bogate zawierają łatwo przyswajalne wapń i białko, które zamienia tkankę tłuszczową na mięśnie, a dodatkowo syci. Włącz do diety chude twarogi, białe sery i mleko sojowe, zamiast tłustego mleka krowiego, serów topionych i serów żółtych. 10 dag sera topionego zawiera 300 kalorii i 30 g tłuszczu, natomiast chudy biały ser ma tylko 100 kalorii, 30 g tłuszcz i białko.
Zioła na trawienie. Na zimowym parapecie ładnie będą wyglądały doniczki ze świeżymi ziołami jak bazylia, pietruszka, szczypior, czy kardamon – poprawia trawienie i są bogate w witaminy.
Domowe sosy i dipy tajemnicą na szczupłą sylwetkę. Przyrządzone samodzielnie pozwalają kontrolować kaloryczność, są pozbawione konserwantów i lepiej smakują. Przepisy na sosy znajdziesz TUTAJ >>
Jak najwięcej warzyw – rób lekkie sałatki mięsne na bazie piersi z kurczaka, z pieczarkami, kolorowymi świeżymi warzywami, serem tofu, zaprawione jogurtem.
Królestwo ryb. Wybieraj ryby z odłowów zimnych mórz – maja one najwięcej niezbędnych nienasyconych kwasów omega – 3. Zastąp nimi tłuste czerwone mięso. Najlepiej przyrządzić je z ziołami na piekarnikowym grillu, lub ugotować na parze. Polecamy makrele, łososia, śledzie, węgorza,tuńczyka i pstrąga. Unikaj panierowania ryb i smażenia na tłuszczu. O rybach w diecie TUTAJ >>
www.fit.pl
Odtłuszczamy jedzenie!
Zimowa fizjologia człowieka zaprogramowana jest na generowanie tłuszczu, aby zabezpieczyć organizm przed chłodem. Natura pomyślała o ludziach pierwotnych, a co z nami, którzy mamy problem ze zbyt dużą ilością kalorii w diecie? Więc jak nie przytyć przez zimę?