Kiedy nadchodzi jesień, krajobraz zmienia się w fascynujący obraz złota. Jednak nie wszyscy dostrzegają piękno tej pory roku, ponieważ często walczą ze zmęczeniem, sennością i chandrą, które skutecznie odbierają radość z przeżywania jesiennej aury.
Są jednak sposoby, które pozwalają zwalczyć złe samopoczucie i zapewnić odporność na zmieniające się warunki atmosferyczne. Jednym z nich jest odpowiednia dieta. Jesienią powinniśmy zatroszczyć się o dostarczenie organizmowi odpowiednich składników odżywczych i mineralnych. Informacje na temat prawidłowego odżywiania są ogólnie dostępne i szeroko upowszechniane. Jednak nie zawsze te zasady są przestrzegane. Co zatem warto jeść jesienią dla dobrego samopoczucia?
Warzywa i owoce
W okresie jesiennym najlepiej spożywać jak największą ilość rodzimych owoców i warzyw. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby w codziennym jadłospisie znalazły się także cytrusy, papryka, winogrona i brzoskwinie. Sezonowe owoce i warzywa zawierają dużo składników odżywczych oraz witaminę C, która zwiększa odporność. Największe bogactwo witaminy C można znaleźć w owocach dzikiej róży, cytrynach, grejpfrutach, pomarańczach, natce pietruszki, w kapuście, papryce i pomidorach. Warzywa i owoce można spożywać surowe lub krótko gotowane.
Zioła
Świetnym dodatkiem do potraw z warzyw są zioła, które nie tylko wzbogacają smakowo dania, ale zawierają wiele cennych dla organizmu związków. Najlepsze są zioła świeże. Można je kupić w supermarkecie albo wyhodować samemu w doniczce.
[-------]
Mięso
Najlepsze jest mięso chude: z kurczaka, indyka bądź cielęcina. Jadłospis należy też urozmaicać daniami z ryb oraz do codziennej diety trzeba wprowadzać rośliny strączkowe np. fasolę i groch. Idealnym rozwiązaniem jest łączenie mięsa z warzywami.
Jogurt
To naturalny sposób na podniesienie odporności organizmu. Jogurt, maślanka i kefir zawierają bakterie probiotyczne, które pomagają organizmowi zwalczyć bakterie chorobotwórcze. Fermentowane napoje mleczne zapewniają odbudowę i prawidłowe funkcjonowanie flory bakteryjnej.
Czosnek
Chroni organizm przed grypą, zwalcza bakterie wywołujące różne infekcje. Przykry zapach czosnku można zneutralizować jedząc natkę pietruszki. To stary i sprawdzony sposób.
Magnez
Można łykać gotowe preparaty, jednak najlepiej zastąpić je naturalnymi produktami. Spore ilości magnezu zawierają: kasza gryczana, orzechy, warzywa strączkowe, banany, kakao i czekolada. W czekoladzie znajduje się także cynk i selen, które zwiększają wydzielanie endorfin – tzw. hormonu szczęścia. Z ilością czekolady nie należy jednak przesadzać. To smakowity sposób na poprawę humoru, ale także ogromna ilość kalorii.
Joanna Jaworucka
Z-ca Redaktor Naczelnej Porady TV. Wieloletnie doświadczenie w pracy w mediach.
www.fit.pl