1. Wybieramy produkty ekologiczne
Wielu z nas uważa, że produkty ekologiczne są zdrowsze i bezpieczniejsze niż zwykłe. Jednak nie ma na to dowodów naukowych, które to potwierdzają. Podczas uprawy produktów ekologicznych rolnicy nie stosują syntetycznych pestycydów. Zamiast tego są zastępują je naturalnymi pestycydami. Jednak znak "Eco" lub "Natural" na opakowaniu nie zawsze oznacza zdrowszą żywność. Czasami jest to tylko chwyt marketingowy, który służy do zwiększenia sprzedaży. Kupując te produkty, należy zwrócić uwagę na ich zawartość, pochodzenie i wygląd.
2. Wybieramy produkty bez glutenu
W ostatnim czasie zapanowała moda na produkty pozbawione glutenu. Jednak wyłączenie glutenu z diety, jeśli nie wynika to z choroby, nie jest konieczne. Najnowsze badania pokazują, że całkowite odrzucenie glutenu może zwiększać ryzyko chorób układu krążenia.
3. Kupujemy produkty o zerowej zawartości tłuszczu
Decydując się na przejście na zdrowy styl życia, wiele osób wybiera produkty o niskiej zawartości tłuszczu. Jednak nie zdajemy sobie sprawy, że obniżanie poziomu tłuszczów, producenci rekompensują dodając inne składniki w celu poprawy smaku. Dodają do swoich produktów cukier, stabilizatory czy tłuszcze trans, szkodliwe dla naszego organizmu.
Produkty o normalnej zawartości tłuszczu są niezbędne do zrównoważonej i zdrowej diety. Tłuszcze z diety powinniśmy wykluczyć jedynie z medycznych powodów. We wszystkich innych przypadkach wystarczające będzie obniżenie zawartości procentowej tłuszczu w produkcie.
4. Pijemy dużo soków owocowych
Przechodząc na „zdrową” dietę wydaje nam się, że spożycie soków owocowych, to najlepsze, co możemy zrobić. Nic bardziej mylnego. Soki owocowe zawierają dużo cukru, a jednocześnie nie zawierają błonnika pokarmowego. Może to prowadzić do zwiększenia apetytu, przejadania się i zwiększenia masy ciała. Sok nie zaspokaja ani naszego głodu, ani pragnienia. I ten fakt sprawia, że niewiele różni się od słodkich napojów gazowanych.
5. Jemy batony energetyczne
W sklepach, na działach ze zdrową żywnością, znaleźć możemy batony energetyczne, reklamowane jako szybka i zdrowa przekąska. Jednak te batony nie są do końca zdrowe. Większość batonów zawiera cukier, polewę czekoladową, karmel, sztuczne aromaty i inne dodatki. Nie różnią się więc od zwykłych słodyczy, jeśli chodzi o zawartość cukru. Często ich kaloryczność również jest bardzo duża i potrafi odpowiadać dużej porcji lunchu.
6. Preferujemy jedzenie suszonych owoców
Przechodząc na dietę, mając ochotę na przekąskę sięgamy po suszone owoce, nie zdając sobie sprawy, z ilości cukrów w nich zawartych. Szkodliwość suszonych owoców zależy bezpośrednio od warunków,w jakich zostały ususzone i przechowywane. Z reguły producenci przed suszeniem przetwarzają owoce, dodając do nich różne substancje przedłużające ich żywotność. Suszone owoce są zdrowe i smaczne, jeśli sam przygotujesz je w domu. Wybierając je w sklepie, lepiej kupić te, które nie wyglądają atrakcyjnie, nie są błyszczące i są szorstkie w dotyku.
7. Pijemy napoje dla sportowców
Ze względu na ścisły związek między sportem a zdrowym stylem życia, wszystko, co zawiera w sobie napis „dla sportowców” postrzegane jest jako zdrowe. Napoje sportowe zawierają jednak słodką wodę, a także syrop kukurydziany, sztuczne dodatki do żywności czy barwniki. Producenci napojów sportowych zalecają gasić pragnienie podczas wysiłku swoimi produktami. W rzeczywistości jednak nie ugasisz pragnienia i faktycznie zmniejszyć efektywność ćwiczeń fizycznych. Najlepiej jest przygotować własny, domowy izotonik
8. Kupujemy produkty importowane
Wiele osób hołduje stereotypowi, że zagraniczne produkty są lepsze od lokalnych. Czasami może to być prawda, ale nie zawsze. Na przykład spożywanie sezonowych produktów lokalnych jest zdrowsze niż tych, które zostały sprowadzone z zagranicy. Jabłko, uprawiane w lokalnym sadzie w warunkach naturalnych i sprzedawane natychmiast, zawiera więcej przydatnych elementów niż egzotyczny owoc przywieziony z innego kraju, który często zawiera dodatki konserwujące. Oczywiście produkty importowane mają swoje zalety, ale przy ich wyborze należy zwrócić szczególną uwagę na daty składowania produktu, jego skład, producenta i importera.
9. Kupujemy granolę
Producenci prześcigają się w reklamowaniu swojej gotowej granoli. Zapewniają, że jest zdrowa i idealna dla osób, które chcą rozpocząć zdrowy styl życia. Niestety gotowa granola zawiera dużą ilość cukru i oleju. Oczywiście, niektóre sklepy sprzedają muesli, w którym zawartość szkodliwych elementów została zminimalizowana. Dlatego ważne jest dokładne zbadanie jej składu przy zakupie.
Zasada, że najzdrowsza żywność to ta, którą sam gotujesz, działa dobrze w tym przypadku. Dlatego lepiej kupić niezbędne składniki i samemu przygotować domową granolę.
ZOBACZ JAK PRZYGOTOWAĆ DOMOWĄ GRANOLĘ
10. Ograniczamy ilość spożywanego jedzenia, ale zapominamy o liczeniu kalorii
Różnica między spożywaniem smażonego i gotowanego jajka polega na tym, że jajko na twardo dostarcza 94 kalorii, a smażone 160 kalorii. Jeśli zjesz 2 ugotowane jajka zjesz 188 kalorii, czyli niewiele więcej od jednego smażonego jajka.