Osoby borykające się z cukrzycą są zmuszone stale kontrolować poziom glukozy we krwi. Z czasem staje się to nawykiem i nie jest szczególnie kłopotliwe. Podobnie jest z indeksem glikemicznym. Wystarczy odrobina wprawy, by wiedzieć, jak go odczytywać i po które produkty można sięgać bezpiecznie.
Wysoki indeks glikemiczny – zagrożenie nie tylko dla cukrzyków
Wysoki indeks glikemiczny to IG > 70. Osoby borykające się z cukrzycą (czytaj: Dieta dla cukrzyków – Diben Drink) raczej nie powinny sięgać po tak oznakowane produkty. Taka wartość IG prognozuje gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi w ciągu dwóch godzin po spożyciu posiłku.
Osoby, które nie chorują na cukrzycę, błędnie sądzą, że dla nich wartość indeksu glikemicznego nie ma żadnego znaczenia. Oczywiście gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi, nie jest dla nich zagrożeniem życia. Jednak szybkie podniesienie poziomu gluzkozy to automatycznie zwiększony wyrzut insuliny, która stymuluje organizm do gromadzenia składników energetycznych. Mówiąc wprost – tkanka tłuszczowa rośnie! Ponadto gwałtowne wzrosty i spadki poziomu glukozy i insuliny we krwi odbijają się negatywnie na stanie trzustki, prowadzą do insulinooporności, zwiększają ryzyko nadciśnienia tętniczego i zagrożenia otyłością.
Dlaczego warto wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym
Niski indeks glikemiczny niekoniecznie oznacza produkty pozbawione cukru. IG < 50 to świadomy wybór tych, którzy muszą lub chcą dbać o swoje zdrowie. Powolny wzrost poziomu glukozy we krwi nie wymusza gwałtownego skoku poziomu insuliny. Tak skomponowana dieta pozwala utrzymać uczucie sytości na dłużej. Brak gwałtownego spadku poziomu glukozy nie powoduje gwałtownego pojawienia się apetytu i konieczności zjedzenia czegokolwiek, byle ten poziom glukozy podnieść. W ten sposób dbamy o trzustkę, układ krążenia i masę ciała.
Czym się kierować wybierając produkty żywnościowe
Chociaż coraz więcej produktów na sklepowych półkach posiada odpowiednie oznaczenia IG, nadal cała rzesza jest tych oznaczeń pozbawiona. Nie znaczy to, że jesteśmy pozostawieni sami sobie. Dość łatwo zapamiętać, że naturalny cukier zawarty w owocach i warzywach ma znacznie niższy indeks glikemiczny niż produkty sztucznie dosładzane. Słodycze, wypieki cukiernicze, jogurty słodzone to te produkty, na które powinniśmy szczególnie uważać. Zawierają duże ilości cukru, co niekorzystnie wpływa na ich indeks glikemiczny.
Owoce i warzywa, które zawierają duże ilości błonnika, automatycznie mają niższy indeks glikemiczny, ponieważ błonnik spowalnia wchłanianie cukru do krwi, przez co w naturalny sposób redukuje wyrzut insuliny.
Wysokim indeksem glikemicznym charakteryzują się prawie wszystkie produkty zbożowe. Uważać też trzeba na owoce suszone, kandyzowane i w syropie. Niewiele jest świeżych owoców, które mają wysoki indeks glikemiczny. Co ciekawe, niechlubną wartością mogą pochwalić się arbuzy. Natomiast niski indeks glikemiczny ma uznawane za tłuste i wysoko kaloryczne awokado.
Niski indeks glikemiczny mają też produkty Diben Drink, stworzone między innymi z myślą o osobach chorujących na cukrzycę.