Przepisy na pożywne i sycące dania z kaszą i mąką kukurydzianą proponuje Magdalena Czyrynda-Koleda, specjalistka ds. żywienia i ekspertka kampanii „Kukurydza – źródło zdrowia, energii i smaku”.
PANCAKE KUKURYDZIANE Z MUSEM OWOCOWYM
Składniki:
• 125g mąki kukurydzianej
• 90g mąki orkiszowej lub owsianej
• łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli
• szczypta cukru wanilinowego
• 1 jajko
• 330g jogurtu naturalnego
• łyżka oleju rzepakowego
• 1/2 szklanki owoców sezonowych (np. śliwki, jabłko, maliny, borówki) do podania z pancakes
Składniki na mus malinowy:
• 250g malin świeżych lub mrożonych
• 1/4 szklanki wody
• szczypta cynamonu
• łyżka cukru wanilinowego
Mokre składniki (jajko, olej i jogurt) ubić trzepaczką w większej misce. Dodać do nich produkty sypkie (mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier) i dokładnie wymieszać do otrzymania jednolitej masy. Rozgrzać patelnię. Nakładać łyżką porcje ciasta i smażyć placki na mniejszym ogniu około minuty z każdej strony. W międzyczasie przygotować mus. Do małego rondelka wlać wodę. Dodać maliny i cukier. Dusić na mniejszym ogniu do momentu, aż owoce się nieco rozpadną. Pod koniec dodać cynamon i wszystko dokładnie wymieszać. Gotowym musem polać pancake i przyozdobić świeżym owocami.
PUDDING KUKURYDZIANY Z FRUŻELINĄ OWOCOWĄ
Składniki na pudding:
• 1,5 szklanki (375 ml) mleka krowiego 2%
• 3/4 szklanki (125g) kaszy kukurydzianej na sucho
• łyżka erytrytolu lub ksylitolu
• łyżka cukru wanilinowego
• 2 goździki
Składniki frużeliny owocowej:
• 250g malin i truskawek świeżych bądź mrożonych (można również użyć mrożonych owoców jagodowych)
• łyżeczka erytrytolu lub ksylitolu
• łyżka mąki ziemniaczanej
• 1/2 szklanki wody
• szczypta cynamonu
W rondelku zagotować mleko z dodatkiem goździków, cukru wanilinowego i erytrytolu. Gdy zacznie bulgotać, wyjąć goździki i wsypać kaszę. Dokładnie mieszając, gotować na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie mleko. Następnie przełożyć kaszę do natłuszczonych lekko masłem kokilek i po ostygnięciu wstawić na kilka godzin do lodówki.
Zająć się przygotowaniem frużeliny. Wodę wlać do rondelka, dodać owoce i dusić na małym ogniu z dodatkiem erytrytolu/ksylitolu, aż zmiękną i się nieco rozpadną. Mąkę wymieszać w łyżce wody, a następnie dodać do owoców, wymieszać. Podgrzewać na mniejszym ogniu do zagotowania. Po tym czasie zdjąć z ognia, dodać cynamon i wymieszać. Pudding kukurydziany wyjąć z kokilek i podawać z ciepłą frużeliną.
PASZTET WARZYWNO-KUKURYDZIANY
Składniki:
• 2 średniej wielkości selery korzeniowe
• 2 średniej wielkości marchewki
• 1 pietruszka
• 1 mała żółta cukinia
• 2 średniej wielkości cebule
• 2 ząbki czosnku
• 6 łyżek mąki kukurydzianej
• 3 łyżki mąki owsianej
• szklanka bułki tartej
• łyżka siemienia lnianego
• szklanka wody
• 1/2 szklanki oleju rzepakowego
• 2 kostki bulionowe domowej roboty lub kupione gotowe (dobrej jakości, bez glutaminianu sodu)
• świeżo zmielony pieprz
• 2 listki laurowe
Selery, marchewki i pietruszkę obrać i po wymyciu zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinii nie obierać, również zetrzeć na tarce. Cebule i czosnek drobno posiekać. Do dużego garnka wlać wodę i olej i zrumienić posiekaną cebulę i czosnek, z dodatkiem kostek i liści laurowych. Po chwili dodać starte warzywa i dusić na mniejszym ogniu około 30 minut, aż warzywa zmiękną. Zdjąć z ognia, wyjąć listki laurowe. Piekarnik nagrzać do około 200 stopni. Do warzyw dodać mąkę kukurydzianą, owsianą, siemię lniane i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Masę nałożyć do prostokątnych keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku około 80 minut. Po tym czasie zostawić dolną grzałkę i piec jeszcze około 20 minut. Pasztet po wystudzeniu podawać na kromkach chleba w towarzystwie świeżych warzyw.
KASZA Z MUSEM OWOCOWYM I PŁATKAMI MIGDAŁÓW
Składniki:
• 3 łyżki kaszy kukurydzianej na sucho
• 200-250 ml mleka krowiego 2% lub napoju roślinnego bez cukru
• mała szklanka świeżych lub mrożonych malin bądź jagód
• 1/2 łyżeczki miodu naturalnego
• łyżka płatków migdałowych
Świeże owoce umyć i osuszyć na ręczniku papierowym, mrożone zaś wyjąć wcześniej z zamrażarki, by naturalnie się rozmrażały. Gdy będą gotowe, zmiksować je na mus w towarzystwie miodu. Płatki migdałowe zrumienić chwilę na suchej patelni. Kaszę przepłukać pod bieżącą wodą. Mleko zagotować. Dodać do niego kaszę i gotować około 10 minut lub do momentu, aż kasza wchłonie większość płynu. Pod koniec gotowania można zdjąć kaszę z palnika, przykryć pokrywką i pozostawić do wchłonięcia się płynu. Gotową kaszę podawać z musem owocowym, posypaną uprażonymi płatkami.