Jeśli nie masz wiele czasu na przygotowanie posiłku sięgnij po proteinowy batonik
fit.pl
2009-02-04 00:00
Udostępnij
Proteinowe batony

Po intensywnym wysiłku organizm potrzebuje nie tylko odpoczynku, ale także odpowiedniej dawki substancji odżywczych. Jeśli nie masz wiele czasu na przygotowanie posiłku sięgnij po proteinowy batonik.


Niestety proteinowe batoniki musli, kupowane w marketach to najczęściej nic innego jak zwykłe słodycze. Przeglądając listę składników podaną na opakowaniu, łatwo zauważyć syrop glukozowo-fruktozowy, który szybko odkłada się w postaci tłuszczu.


Przygotowując własne batoniki dokładnie znasz ich zawartość i masz pewność, że dostarczą ci dokładnie tych składników, których potrzebujesz. Poza tym zawsze możesz mieć je pod ręką.


Poniżej znajdziesz przepisy na pełnowartościowe batoniki – bogate źródło węglowodanów, protein, zdrowych tłuszczów i aminokwasów. Dzięki mieszance właściwych proporcji twój organizm dostanie energetycznego kopniaka, a mięśnie impuls do rozbudowy.


Batonik owsiany bez pieczenia


Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 4 miarki serwatki w proszku
  • ½ szklanki naturalnego masła orzechowego
  • 1/3 szklanki mleka lub wody





Przygotowanie:


Zmieszaj wszystkie składniki w jednej misce. Wlej w formę, włóż do zamrażarki na 40 minut, potem pokrój w batoniki.


To bogaty w zdrowe tłuszcze batonik - doskonały na przekąskę w środku dnia.


Batonik jagodowo - bananowy


Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 5 miarek serwatki w proszku o smaku bananów
  • ½ szklanki odtłuszczonego mleka w proszku
  • ¼ szklanki chudego twarożku
  • 2 białka
  • 1,5 pogniecionego banana
  • 1 szklanka jagód
  • ¼ szklanki wody
  • 3 łyżeczki oleju canola










Przygotowanie:



Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Zmieszaj w misce płatki owsiane, serwatkę i mleko. W drugim naczyniu zmiksuj twarożek, białka, banany, jagody wodę i olej na jednolitą masę. Wlej do formy zawartość obu naczyń. Piecz przez ok. 30-35 minut.


To doskonała alternatywa dla batoników proteinowych dostępnych w sklepach. Idealnie nadaje się na przekąskę przed treningiem.

[-------]


Batonik orzechowo – miodowy


Składniki:

  • 1 szklanka naturalnego masła orzechowego
  • ½ szklanki miodu
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka





baton musliPrzygotowanie:


Zmieszaj wszystkie składniki w misce. Przelej w formę i wstaw do lodówki. Po zastygnięciu uformuj w batoniki.


Batonik orzechowy z nasionami


Składniki:

  • ½ szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki maki pszenicznej lub otrębów owsianych
  • 6 miarek waniliowej serwatki w proszku
  • 1 szklanka odtłuszczonego mleka w proszku
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • ¼ szklanki różnego rodzaju orzechów
  • ¼ szklanki suszonych owoców
  • 1/3 szklanki naturalnego masła orzechowego
  • 2 łyżeczki wanilii
  • ½ szklanki wody












Przygotowanie:


Zmieszaj płatki owsiane, siemię lniane lub mąkę, serwatkę, mleko w proszku, nasiona, orzechy i suszone owoce. Dodaj resztę składników cały czas mieszając. Przelej wszystko do nieprzywierającej formy. Wstaw na godzinę do lodówki.


Sięgnij po batonik


Następnym razem, gdy najdzie cię ochota na małą przekąskę, sięgnij po domowy batonik proteinowy. Miej je często przy sobie – są lepsze i przede wszystkim zdrowsze niż te kupowane w sklepie.


www.fit.pl