Wiosna to idealny moment do spotkań z bliskimi na świeżym powietrzu. Ciepłe promienie słoneczne, bujna zieleń wokół i długie dni zachęcają do przygotowania pysznych potraw z grilla lub na piknik. Dla miłośników wypoczynku na świeżym powietrzu Hellmann’s przygotował inspiracje na pyszne kanapki urozmaicone smakiem kultowego, kremowego majonezu.
Aleksandra Załęska
2024-05-01 09:19
Udostępnij
Przepisy na kremowe kanapki

Produkty Hellmann’s są idealnie dopasowane do preferencji Polaków: Majonez Babuni charakteryzuje się delikatnym, słodkim smakiem, podczas gdy Majonez Original ma bardziej kwaśny profil. Tym, co łączy obydwa warianty, jest wysoka jakość składników użytych do ich produkcji i wyjątkowa kremowość. Znajdziemy w nich jaja z chowu na wolnym wybiegu i pochodzący ze zrównoważonych upraw olej rzepakowy, dzięki czemu są one doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3. Co ważne, produkty nie zawierają konserwantów.

Wysokiej jakości składniki sprawiają, że majonezy Hellmann’s nadają wyjątkowy smak nawet najprostszym potrawom. Czy to na śniadanie, obiadokolację czy wieczorne spotkanie z przyjaciółmi – Hellmann’s pomoże przygotować kanapki, sałatki oraz dania na ciepło o unikalnym, kremowym charakterze. A w okresie wiosennym jest idealny na potrawy z grilla i na piknik.

Ciabatta z szynką parmeńską

Składniki

  • Bułka ciabatta 1 sztuka
  • Majonez Hellmann's Babuni 2 łyżki
  • awokado ½ sztuki
  • szynka Parmeńska lub Schwarzwaldzka 5 plastrów
  • listki roszponki 1 garść
  • kiełki rzodkiewki 1 garść
  • pomidorki koktajlowe kilka sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1
Bułkę przetnij na pół i wstaw na 2-3 minuty do nagrzanego do 200°C piekarnika.

Krok 2
Obie połówki bułki posmaruj majonezem, następnie połóż roszponkę, dodaj plastry szynki, połówki pomidorków oraz plastry awokado. Całość posyp kiełkami rzodkiewki i przykryj wierzchnią połówką bułki.

Kanapka z awokado

Składniki

  • kromka pieczywa na zakwasie 2 sztuki
  • ser gouda 2 plastry
  • awokado ½ sztuki
  • ogórek 4 plastry
  • jajko 1 sztuka
  • jarmuż 2 listki
  • Majonez Hellmann's Babuni  2 łyżki
  • kiełki lucerny 1 garść
  • sól i pieprz 1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1
Ugotuj jajka na twardo. Umieść jajka w garnku, zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejsz ogień do niskiego i gotuj przez 9 do 12 minut. Wyjmij jajko, pozwól mu ostygnąć w zimnej wodzie, a następnie pokrój obrane jajko na plasterki. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 2
W międzyczasie można również gotować jarmuż (użyj tylko liści i usuń twardą łodygę) w gorącej wodzie przez kilka minut, aby zmiękł. Możesz również skropić kapustę oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, aby dodać jej dodatkowego smaku.

Krok 3
Lekko opiecz dwie kromki ulubionego chleba (w tosterze lub na patelni), a następnie posmaruj jedną z nich majonezem. Następnie układaj na niej plasterki ogórka, kiełki, jajko, awokado, plasterki sera i jarmuż. Na wierzchu połóż drugą kromkę chleba posmarowaną wcześniej majonezem.

Kremowa kanapka z indykiem

Składniki

  • chleb żytni na zakwasie, kromki 4 sztuki
  • pieczony indyk 100 gramów
  • Majonez Hellmann's Babuni 80 gramów
  • roszponka 40 gramów
  • liście rukoli 10 gramów
  • pomidorki koktajlowe 140 gramów
  • kiełki buraka 20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1
Rozgrzej patelnię grillową lub opiekacz, opiecz w nim pieczywo.

Krok 2
Posmaruj majonezem podgrzane na grillu kromki chleba.

Krok 3
Na dwie kromki chleba nałóż roszponkę i rukolę, następnie plastry indyka i pokrojone pomidorki koktajlowe. Na wierzch dodaj kiełki.

Krok 4
Tak przygotowane kanapki przykryj pozostałymi dwoma kromkami chleba posmarowanymi majonezem.