Zupa krem z zielonego groszku i cukinii

Zielona moc warzyw! Pełna świeżości i aksamitnej konsystencji zupa z groszku i cukinii to doskonały wybór na lekki, zdrowy posiłek. Delikatny smak warzyw podkreślają aromatyczne przyprawy, tworząc pyszną kompozycję.
Aleksandra Załęska
2025-04-03 08:54
Udostępnij
Zupa krem z zielonego groszku i cukinii

Składniki (6 porcji):
• 1 cukinia
• 450 g mrożonego zielonego groszku
• 1 cebula
• 1-2 ząbki czosnku
• 700-800 ml wody Mama i ja
• Łyżka masła + łyżka oleju rzepakowego
• 2-3 gałązki natki pietruszki
• Sól i pieprz
• Serek topiony (opcjonalnie)

 

Wykonanie:
1. Cebulę, czosnek i cukinię pokrój i podsmaż na maśle z oliwą.
2. Dodaj natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem, zalej wodą. Gotuj razem 5 minut.
3. Wsyp mrożony groszek i gotuj kolejne 10 minut (do miękkości warzyw).
4. Następnie całość zmiksuj na gładki krem. Opcjonalnie możesz dodać serek topiony dla jeszcze bardziej kremowej konsystencji i wyrazistego smaku.
5. Podawaj z domowymi grzankami.

Cookies. Szanujemy Twoją prywatność.
Ustawienia zaawansowane
Niezbędne pliki cookie
Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach.

Statystyka
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i badanie zachowania użytkowników, gromadząc anonimowe informacje.

Preferencje
Informacje na temat Twojej aktywności w serwisie mogą być przechowywane i wykorzystane do prezentowania treści, które wydają się bardziej odpowiednie w oparciu o Twoje zainteresowania.

Marketing i reklamy
Celem tych plików jest wyświetlanie reklam, które są interesujące dla poszczególnych użytkowników i tym samym bardziej cenne dla reklamodawców strony trzeciej.