Przygotuj się do zimy – zmień dietę

Zima zbliża się wielkimi krokami. Z szaf wyciągamy ciepłe swetry i szaliki. Dlatego też powinniśmy na ten czas zmienić swoją dietę, by zadbać o zdrowie
fit.pl
2010-12-01 00:00
Udostępnij
Przygotuj się do zimy – zmień dietę
zima dietaPamiętajmy, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Powinno być lekkie i zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Wprowadzenie do swojego porannego grafikau śniadania, zagwarantuje nam wydajną i efektywną pracę przez cały dzień. Śniadanie jest to nie tylko „paliwo” dla mózgu, ale również odpowiada pośrednio za uczucie sytości.

Jeżeli wypijemy tylko kawę rano i wyjdziemy z domu narazimy się na osłabienie organizmu, co w konsekwencji spowoduje, że chcąc zaspokoić głód sięgniemy po najszybsze źródło glukozy, czyli słodycze. Jest to niebezpieczne szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Dlaczego? Jest to bowiem czas niższych temperatur i ciało potrzebuje energii, aby „podgrzać” organizm i zapewnić należną temperaturę ciała. Jednym słowem, abyśmy nie marzli.

Pamiętaj, by na śniadanie wybierać produkty z różnorodnych grup. Tylko zbilansowana dieta zapewnia zdrowie. Produkty z niektórych grup zapewnią nam energię, a inne oczyszczą organizm z toksyn oraz solidnie zabezpieczą przed wirusami i wzmocnią naszą odporność.

Warto swój jesienno-zimowy jadłospis wzbogacić o poniższe składniki.

Pieczywo pełnoziarniste lub płatki zbożowe z pełnego ziarna – zawierają węglowodany złożone, dzięki czemu zapewniają uczucie sytości na dłużej. Są dla organizmu dodatkowym źródłem glukozy, której o poranku brakuje. Spożywanie cukrów prostych, które znajdziemy w produktach i przetworach na bazie białej mąki oraz w słodyczach, powoduje szybki wzrost glukozy, ale jednocześnie nasza trzustka wyprodukuje znaczne ilości insuliny. A stałe wzrosty insuliny osłabiają układ odpornościowy organizmu.

Ryby – nieocenione źródło białka i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wzmacniają odporność organizmu na infekcje. Ryby są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które są niezbędne dla życia człowieka, wchodzą w skład każdej komórki naszego ciała. Wpływają korzystnie na odporność, nasilając odpowiedź immunologiczną na patogeny, czyli tym samym poprawiają odporność naturalną. Oznacza to, iż odpowiednia podaż kwasów omega-3 wzmacnia układ immunologiczny i usprawnia jego funkcjonowanie, chroniąc organizm przed infekcjami i skracając ich przebieg.

[-------]

Soja, soczewica – to źródło białka roślinnego i bogactwo izoflawonów, które działają oczyszczająco na organizm, jednocześnie wspierając układ odpornościowy.

Produkty bogate w witaminę C – wzmagają detoksykację organizmu i poprawiają jego odporność. Jest to witamina wrażliwa na ogrzewanie, suszenie oraz działanie tlenu. Dlatego też produkty bogate zima dieta3w tą witaminę powinniśmy zjadać na surowo. Zapotrzebowanie na witaminę C jest zróżnicowane w zależności od grupy i waha się od 60 do 100 mg/dobę.

Witamina E – czyli naturalny przeciwutleniacz, chroni organizm przed powstawaniem niebezpiecznych dla zdrowia wolnych rodników. Ochrania również wielonienasycone kwasy tłuszczowe (te które znajdujemy m.in. w rybach) przed utlenianiem. Bogatym jej źródłem są oleje roślinne w szczególności słonecznikowy, kiełki pszenicy oraz margaryny.

Żelazo –niedobór tego mikroelementu w diecie, prowadzi do niedokrwistości, a także zaburzenia regulacji temperatury ciała, co może prowadzić do obniżenia odporności organizmu. Warto więc zwiększyć spożycie mięsa.

Selen – pierwiastek ten wpływa pozytywnie na oczyszczanie organizmu z toksyn, a możemy go znaleźć w rybach, kukurydzy i orzechach.


W okresie jesienno-zimowym (choć nie tylko) powinniśmy pić zieloną herbatę, do której możemy dodać świeży imbir lub sok malinowy. Syrop z czarnego bzu, miód, czosnek, cebula – to naturalne specyfiki, po które warto sięgnąć nie tylko wtedy, jak „dopadnie” nas przeziębienie. Regularne spożywanie pozwoli nam ustrzec się przed infekcją.

No i najważniejsze – ruszaj się. Śnieg za oknem czy niższa temperatura nie mogą zniechęcić cię do aktywności, bo to właśnie dzięki codziennym spacerom „w każdą pogodę” wzmacniamy nasz system immunologiczny.

Pamiętaj, by unikać żywności wysokoprzetworzonej (np. zupy czy inne dania w proszku) i potraw typu fast food , a także przekąsek typu chipsy czy chrupki smakowe. Mają one dużą zawartość „niezdrowego” tłuszczu oraz zawierają sporą ilość konserwantów i barwników. Podobnie napoje gazowane i słodzone, które dodatkowo o tej porze roku wychładzają organizm.

Podstawą zdrowia jest odpowiednie odżywianie się. Odpowiednie przygotowanie organizmu pozwoli nam cieszyć się zimą i zimowymi sportami.

Czytaj więcej:

www.fit.pl