Słodzone napoje sprzyjają rozwojowi cukrzycy

Regularne spożywanie napojów gazowanych i słodzonych jest bezpośrednio związane z większym ryzykiem wystąpienia zespołu metabolicznego i cukrzycy typu 2 - ostrzegają naukowcy na łamach pisma "Diabetes Care"
fit.pl
2010-11-02 00:00
Udostępnij
Słodzone napoje sprzyjają rozwojowi cukrzycy
Eksperci z Harvard School of Public Health podkreślają, że konsumpcja uwielbianych przez dzieci i nie tylko słodzonych napojów powinna być znacznie zredukowana, by uniknąć problemów z wagą i zdrowiem.

"Wiele wcześniejszych badań analizowało zależność między napojami słodzonymi cukrem a ryzykiem cukrzycy i większość z nich wykazała związek pozytywny. Nasze badania stanowią analizę dostępnych prac, która daje obraz wielkości ryzyka" - mówi autorka badań Vasanti Malik.

Analiza objęła 11 badań, w których uczestniczyło ponad 300 tys. osób. Spośród nich ponad 15 tys. miało cukrzycę typu 2, a także 19,5 tys. osób, z których 5,8 tys. cierpiało na zespół metaboliczny. Jej wyniki wykazały, że picie od jednej do dwóch porcji słodzonych napojów dziennie podnosi ryzyko cukrzycy typu 2 o 26 proc., a zespołu metabolicznego o 20 proc. w porównaniu z osobami, które konsumują mniej niż jedną porcję miesięcznie.

Podczas gdy liczba czynników - które przyczyniają się do rozwoju cukrzycy typu 2 i zespołu metabolicznego - jest duża, spożycie słodzonych napojów jest jednym z czynników modyfikowalnych. Jego zredukowanie miałoby prawdopodobnie zauważalny wpływ - przypuszczają naukowcy.

"Należy ograniczyć ilość napojów słodzonych cukrem i zastąpić je zdrowymi alternatywami, jak na przykład woda. Dzięki temu zmniejszy się nie tylko ryzyko cukrzycy, ale także otyłości, dny moczanowej, chorób zębów i chorób układu krążenia" - podkreśla dr Malik. KOC

PAP - Nauka w Polsce