Sposób na jesienne oczyszczanie organizmu - potrawy z dyni

Dynia jest niskokalorycznym warzywem o wysokich wartościach odżywczych i licznych właściwościach prozdrowotnych. Przyczynia się do oczyszczania organizmu z toksyn, co sprzyja chudnięciu i utrzymaniu dobrego samopoczucia.
2017-11-06 00:00
Udostępnij
Sposób na jesienne oczyszczanie organizmu - potrawy z dyni

 

Witaminy i minerały zawarte w dyni chronią przed rozwojem wielu chorób, m.in. ze strony układu sercowo – naczyniowego, regulują procesy zachodzące w organizmie i wspomagają pracę nerek i układu trawiennego. Antyoksydanty przeciwdziałają nowotworom i spowalniają procesy starzenia się. Błonnik natomiast sprzyja oczyszczaniu układu pokarmowego i usuwaniu toksyn.

Wartość odżywcza dyni – jakich witamin i minerałów dostarcza?

Właściwości zdrowotne dyni wynikają z wysokiej wartości odżywczej warzywa, o której decydują obecne w niej związki. Dynia jest źródłem wielu witamin, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i zachowania pełnego zdrowia. Jej intensywną, pomarańczową barwę zapewnia beta karoten należący do karotenoidów, czyli naturalnych barwników roślinnych. Związek ten wykazuje właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, m.in. raka jamy ustnej, krtani, płuc, żołądka i jelita grubego. Dynia dostarcza również innych witamin o działaniu przeciwutleniającym – witaminę C i E, a także witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6), które warunkują właściwą pracę układu nerwowego. W jej składzie obecne są także potrzebne organizmowi minerały, takie jak: potas, magnez, fosfor, miedź, mangan, sód i cynk.

Składniki odżywcze występujące w dyni skutkują poprawą wyglądu i kondycji włosy, skóry i paznokci, zapewniają właściwe funkcjonowanie narządu wzroku oraz regulują gospodarkę wodno – elektrolitową i równowagę kwasowo – zasadową organizmu. Zapobiegają również wystąpieniu nadciśnienia tętniczego, chorób układu sercowo – naczyniowego, schorzeń nerek oraz nieprawidłowości w pracy wątroby. Chroniąc układ trawienny ułatwiają sprawne usuwanie toksyn z organizmu.

Ponadto, dynia jest źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje procesy trawienne oraz stymuluje pracę jelit prowadząc do przyspieszenia procesów przemiany materii. Działanie to przyczynia się do oczyszczenia organizmu ze złogów i toksyn, co zapewnia poprawę ogólnego samopoczucia oraz wspomaga odchudzanie. Dodatkowo dynia jest warzywem o niskiej kaloryczności – w 100 gramach zawiera jedynie 26 kcal.

Zastosowanie dyni w kuchni

Dynia znajduje wszechstronne zastosowanie w świecie kulinarnym. Jest warzywem sezonowym dostępnym w okresie jesiennym. Warto ją włączyć do jadłospisu, gdyż przyczynia się do wzmocnienia odporności organizmu oraz zapewnia dobre samopoczucie mimo jesiennej aury. Na bazie dyni przygotowuje się rozmaite potrawy i wypieki – wytrawne i słodkie, takie jak: gęste zupy kremy, placki, kotlety, serniki, babeczki, farsz naleśnikowy czy puree. Do potraw z dyni wskazane jest dodawanie ostrych i korzennych przypraw, które wzbogacą i podkreślą ich smak.

Przepis na zupę krem z dyni

Składniki:

  • 750 g (obranej) dyni,
  • 2 pomidory,
  • 250 g ziemniaków,
  • 3 szklanki bulionu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • przyprawy: 2 łyżeczki curry, 1 łyżeczka kurkumy,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • ½ śmietanki 18% (do zup),
  • świeża bazylia do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz ze skórki, usuń z niej nasiona. Miąższ pokrój w kostkę. Podobnie ziemniaki – obierz i pokrój w kostkę.
  2. W garnku na oliwie zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę, a także obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Następnie dodaj do garnka dynię i ziemniaki. Całość dopraw solą do smaku i smaż przez około 5 minut. Pod koniec smażenia dodaj curry i kurkumę.
  3. Do garnka wlej gorący bulion, a następnie całość zagotuj pod przykryciem. Po zagotowaniu zmniejsz ogień (na średni) i kontynuuj gotowanie przez około 10 minut.
  4. Pomidory umieść w misce i sparz (zalewając je wrzątkiem). Następnie obierz i pokrój w ćwiartki. Usuń szypułki, a miąższ pokrój w kostkę i dodaj do zupy.
  5. Zawartość garnka dokładnie wymieszaj, następnie przykryj i gotuj przez 10 minut (lub dłużej), aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  6. Na koniec zupę należy zblendować z dodatkiem śmietanki 18%.
  7. Dyniową zupę podaje się z listkami świeżej bazylii oraz chrupiącymi grzankami.

Przepis na placuszki dyniowe bez cukru

Składniki:

  • 200 g upieczonej i zmiksowanej na mus dyni,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego (ewentualnie masła),
  • 2 jaja,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 szklanka mąki ryżowej,
  • 1/3 szklanki zmielonych migdałów,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj dyniowy mus z jogurtem naturalnym, jajami, olejem kokosowym i miodem.
  2. Do drugiej miski wsyp mąkę ryżową, proszek do pieczenia i migdały. Wymieszaj.
  3. Do miski z masą dyniową dodaj suche składniki. Całość wymieszaj za pomocą łyżki.
  4. Na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu nakładaj po 1 łyżce przygotowanego ciasta, pamiętając o zachowaniu odstępów między placuszkami.
  5. Placuszki smaż na średnim ogniu przez około 2 minuty do zarumienienia. Następnie przewróć je na drugą stronę i smaż przez około 1,5 minuty.
  6. Placuszki podawaj oprószone gorzkim kakao i polane rozpuszczonym miodem.

Artykuł powstał we współpracy z serwisem MedMe.pl