Świąteczny chlebek z kaszy gryczanej

Już niebawem Boże Narodzenie. Oprócz klasycznych głównych dań warto pomyśleć również o dodatkach. Chlebek z kaszy gryczanej to doskonałe i obłędnie pyszne dopełnienie tradycyjnych dań na świątecznym stole dla całej rodziny.
2022-12-07 00:00
Udostępnij
Świąteczny chlebek z kaszy gryczanej

Składniki:
• 400 g kaszy gryczanej białej
• 700 ml wody Mama i ja
• 1 łyżeczka soli
• 3 łyżeczki czarnuszki
• 5 łyżek słonecznika
• 5 łyżek pestek dyni

Wykonanie:
1. Kaszę zalej wodą i odstaw na 36 godzin (w temperaturze pokojowej), mieszając od czasu do czasu.
2. Następnie dodaj sól i całość zmiksuj blenderem. Dodaj ziarna i wymieszaj.
3. Przelej masę do wyłożonej papierem do pieczenia formy (keksówki) i odstaw na kolejne 3 godziny.
4. Piekarnik nagrzej do 190°C i piecz chlebek około 90 minut.