Szakszuka to propozycja na pożywne, jesienne śniadanie. Jest świetną alternatywą dla nieco spowszedniałej jajecznicy, przygotowuje się ją równie prosto i szybko. Choć przywędrowała aż z Bliskiego Wschodu w Polsce staje się coraz bardziej popularna. Polecamy szakszukę szczególnie z dodatkiem świeżej mieszanki sałat z roszponką. Będzie pycha!
2020-11-03 00:00
Udostępnij
Szakszuka z mieszanką sałat

Szakszuka z mieszanką sałat

Składniki:
• 3 garście mieszanki sałat Finezja mix marki Eisberg
3 duże dojrzałe pomidory
• 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy
• mały ząbek czosnku
• 100 g czerwonej papryki
• 70 g kiełbasy
• sól i świeżo zmielony pieprz
• szczypta słodkiej papryki
• 3 jajka
• czerwona cebula
świeże pieczywo

Wykonanie:
Wszystkie warzywa umyć, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym wrzucić kiełbaskę pokrojoną na małe kawałki i smażyć do zarumienienia. Dołożyć drobno posiekany czosnek i krótko podsmażyć. Dodać pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić na małym ogniu ok. 15 min. Następnie odparować nadmiar soków i doprawić słodką papryką, solą i pieprzem. Zrobić dwa wgłębienia i wbić w nie jajka, całość posolić i gotować aż do ścięcia białek (żółtka pozostawić płynne). Przed podaniem, do szakszuki dodać mieszankę sałat Finezja mix. Podawać ze świeżym pieczywem.