Składniki:
• 100 g maku BackMit
• 100 ml gorącego mleka
• 100 g daktyli
• 1/2 szklanki płatków migdałowych
• 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
• 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
Polewa:
• 30 g czekolady mlecznej bez cukru
• 30 g czekolady gorzkiej
• 5 g oleju kokosowego
• 15 g białej czekolady bez cukru
Wykonanie:
1. Daktyle zalej wrzątkiem i pozostaw na 15 minut.
2. Mak zalej gorącym mlekiem i wymieszaj.
3. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na jednolitą masę.
4. Zwilżonymi w wodzie dłońmi uformuj kuleczki i odstaw do zamrażarki na 15-20 minut.
5. Czekoladę mleczną i gorzką rozpuść w kąpieli wodnej wraz z olejem kokosowym.
6. Zamocz schłodzone trufle w polewie czekoladowej.
7. Białą czekoladę rozpuść i udekoruj nią wierzch trufli.
8. Udekoruj startą skórką z pomarańczy.