Ciecierzyca jest dobrym źródłem białka oraz aminokwasów. Jej regularne spożywanie przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi i cholesterolu, zapobiega zaparciom i sprzyja odchudzaniu. Dodatkowo, dzięki zawartości żelaza chroni przed anemią. Warto więc spróbować kilku przepisów z jej dodatkiem.
Sałatka z ciecierzycą
Lekka i smaczna sałatka. Idealna na śniadanie lub jako przystawka.
Składniki:
- Ciecierzyca z puszki marki Sandra
- Liście szpinaku
- Awokado
- Pomidorki koktajlowe
- Ogórek
- Sól, kolorowy pieprz
Przygotowanie:
Ciecierzycę odcedzamy i przesypujemy do miski. Dodajemy umyte liście szpinaku, pokrojonego w plasterki ogórka, obrane i pokrojone awokado. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pikantna zupa z ciecierzycą
Lekko pikantna, pożywna i pyszna. Jeśli użyjecie ciecierzycy z puszki, to zupę przygotujecie w 30 minut.
Składniki:
- Puszka ciecierzycy marki Sandra
- 2 ziemniaki
- Cebula
- 2 ząbki czosnku
- Litr bulionu
- Szklanka pomidorów z puszki marki Sandra
- Marchewka
- Łyżka masła
- Natka pietruszki
- Sól, pieprz, papryka chili, wędzona papryka
Przygotowanie:
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle przez kilka minut. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w plasterki marchewkę i ciecierzycę. Zalewamy bulionem i gotujemy przez ok. 20 minut (do momentu, aż warzywa będą miękkie). Dodajemy pomidory i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Doprawiamy, wedle własnego uznania, papryką chili i papryką wędzoną oraz solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Burgery z ciecierzycy
Kotlety z ciecierzycy to doskonały sposób na urozmaicenie tradycyjnego obiadu. Można je serwować razem z ryżem i surówką lub w bułce w formie burgera.
Składniki na kotlety:
- Ciecierzyca z puszki marki Sandra
- Cebula
- ½ pęczka natki pietruszki
- Jajko
- Bułka tarta
- Łyżka masła
- Olej
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Drobno posiekaną cebulkę podsmażamy na maśle. Ciecierzycę odcedzamy, dodajemy cebulę, posiekaną natkę pietruszki i blendujemy na jednolitą masę. Wbijamy jajko i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.
Dodatki do burgera:
- Bułka z sezamem
- Sałata
- Pomidor
- Czerwona cebula
Przygotowanie:
Bułkę rozkrawamy, wkładamy do niej warzywa i kotlet z ciecierzycy.