Zobacz, jak urozmaicić swój jadłospis o pyszne potrawy z tuńczykiem - źródłem łatwo przyswajalnego białka
fit.pl
2008-10-01 00:00
Udostępnij
Tuńczyk na kilka sposobów
Proteiny to ważny element każdej diety. Bez nich wysiłek nie jest na tyle efektywny, na ile mógłby być. Musisz wiedzieć, w jaki sposób ich dostarczyć, aby w pełni zaspokoić potrzeby organizmu. I co robić, aby nie krzywić się z każdym kęsem przełykanego posiłku.

Wielu dietetyków odrzuca tuńczyka z puszki, bo niektórzy ludzie nie przepadają za jego specyficznym smakiem. A szkoda, bo tuńczyk z puszki to prawdziwy magazyn z proteinami. I wcale nie musi być niesmaczny.

Dzięki naszym pomysłom urozmaicisz swój jadłospis o pyszne potrawy z tuńczyka. Do przygotowania każdej z nich wystarczy zaledwie 10 minut.

Tuńczyk sojowo – imbirowy

To idealny pomysł na szybki posiłek po treningu. Drugi podstawowy składnik potrawy – ryż dostarczy niezbędnych węglowodanów.

Przygotuj pół szklanki wody, dwie łyżki stołowe sosu sojowego, pół łyżki posiekanego czosnku oraz szczyptę imbiru. Wrzuć wszystko do garnka i zagotuj. Dodaj szklankę ryżu i swoje ulubione mrożone warzywa. Przykryj pokrywką i trzymaj na ogniu prze 5 minut. Potem zdejmij pokrywkę na kolejne 5 minut i wrzuć do środka puszkę tuńczyka. Nie zapomnij jej najpierw otworzyć.

Prościzna, prawda? A palce lizać.

Tuńczyk w sosie musztardowo – koperkowym

Do przygotowania tej potrawy można użyć suszonego koperku, ale dużo smacznej będzie, jeśli wykorzystamy świeży.

Otwórz puszkę tuńczyka i przełóż rybkę do miski. Dodaj stołową łyżkę musztardy, ¼ szklanki posiekanego selera i kiść posiekanego koperku.

Taki smakołyk nadaje się do wypełnienia pieczonego na wzór angielski, dużego ziemniaka.

 [-------]

Tuńczyk po meksykańsku

To coś dla amatorów ostrej, meksykańskiej kuchni, a przy tym zdrowa alternatywa dla maczanych w salsie nachos.

Zmieszaj puszkę tuńczyka z ½ szklanki swojej ulubionej salsy lub dipu i dodaj stołową łyżkę zielonego chilli. Teraz odłóż na chwilę meksykańską miseczkę.

tempehtunasaladPodgrzej tortillę tak, by jej brzegi stały się chrupiące. Połóż na niej tuńczykowy farsz i posyp wszystko startym, niskokalorycznym żółtym serem. Podgrzej w piekarniku aż ser się roztopi.

Sięgnij po puszkę tuńczyka

Dania z tuńczyka w puszce wcale nie muszą być nudne, monotonne i smakować jak stary kapeć. Wystarczy odrobina kulinarnej fantazji, a z niepozornej ryby można zrobić prawdziwy smakołyk.

Spróbuj podanych przez nas rozwiązań. Może one cię zainspirują do częstszego sięgania po tuńczyka. Naprawdę warto... i to nie tylko ze względów zdrowotnych.

www.fit.pl