
Często robimy zakupy bezmyślnie. Decydujemy się na konkretne produkty spożywcze w trakcie oglądania zawartości półek sklepowych. Zamiast kupować to, co najpotrzebniejsze, wrzucamy do koszyka wszystko, co przyciąga nasz wzrok. Potem okazuje się, że część z tych rzeczy jest nam kompletnie niepotrzebna, a połowa z 10 kg jabłek, kupionych w promocji zanim zostaje zjedzona nie nadaje się do spożycia.
Tym, którzy cenią sobie praktyczność oraz chcą by ich zakupy współgrały z planowaniem zdrowych posiłków, przyda się kilka cennych rad.
1. Zanim pójdziesz do sklepu zrób sobie listę zakupów. Pomoże Ci ona uniknąć kupowania pod wpływem impulsu, zwłaszcza w dziale ze słodyczami i różnymi przekąskami. Zaoszczędzisz też przez to czas, gdyż nie będziesz chaotycznie krążyć pomiędzy

2. Nie rób zakupów, kiedy jesteś głodny. Dokonasz lepszego wyboru i wydasz znacznie mniej pieniędzy, robiąc zakupy po posiłku. Gdy jesteśmy głodni mamy tendencje do kupowania rzeczy na zapas, w ilościach przekraczających nasze potrzeby. Jeśli jednak zdarzy Ci się, że będziesz w sklepie głodny, kup coś lekkiego np. owoc, krakersy ryżowe i przegryź w czasie robienia zakupów. (Nie zapomnij tylko płacąc uprzedzić kasjerkę, żeby doliczyła, twoją „zakupową przekąskę” do rachunku).
[-------]
3. Czytaj informacje zawarte na opakowaniach. Prawidłowo oznakowane produkty spożywcze powinny zawierać wszelkie potrzebne ci informacje o produkcie, który kupujesz, między innymi na temat jego składu, wartości odżywczej i dacie ważności. Zwracaj na nie uwagę. Powinieneś wiedzieć, co kupujesz. Unikaj produktów zawierających cukier, środki konserwujące, o dużej zawartości tłuszczów nasyconych. Niech to, z czego potem będziesz przygotowywać potrawy, będzie jak najbardziej naturalne i świeże. Nigdy nie kupuj produktów przeterminowanych i nie ufaj sprzedawcom, którzy oferują ci takie po okazyjnej cenie.
4. Zwracaj uwagę na wygląd produktów. Zanim coś wrzucisz do koszyka dokładnie obejrzyj, w jakim stanie jest produkt oraz jego

5. Kupuj produkty sezonowe. Charakteryzują się one najlepszą wartością odżywczą, zawartością witamin i składników mineralnych. Każda pora roku charakteryzuje się swoją specyfiką. Latem i jesienią mamy mnóstwo świeżych warzyw i owoców. Są one wtedy najtańsze. Korzystaj z tego i zadbaj, by na stole pojawiało się mnóstwo przyrządzonych na ich bazie kolorowych, soczystych i aromatycznych potraw.
Zimą i wczesną wiosną, by dostarczyć sobie niezbędnej porcji witamin i składników mineralnych - kupuj jabłka, kapustę, cebulę, por, marchew, pietruszkę, buraki i kiszonki. Bardzo dobrym rozwiązaniem są również mrożonki. Niska temperatura stanowi najlepsze zabezpieczenie dla składników odżywczych, zawartych w żywności.
[-------]

6. Mrożonki na samym końcu. Aby produkty mrożone przetrwały w jak najlepszym stanie, powinny jak najkrócej przebywać poza zamrażalnikiem. Zmiany temperatur są bardzo niekorzystne, gdyż sprzyjają rozwojowi bakterii chorobotwórczych. Dodatkowo ponowne zamrażanie produktów pogarsza ich smak i wygląd.
Aby tego uniknąć, kup specjalną torbą termoizolacyjną, pozwalającą na przetransportowanie produktów w stałej temperaturze. Jest to szczególnie ważne, jeśli robisz zakupy w sklepie, który znajduje się daleko od twojego domu.
7. Pozwól sobie na małe szaleństwo. Pamiętaj o tym, by lista zakupów nie stałą się wyrocznią decydującą o tym, co możesz kupić. Prawidłowo skomponowana dieta powinna być urozmaicona, dlatego warto jest wprowadzać, co jakiś czas do naszego menu zmiany i kupić coś, czego dawno nie jedliśmy lub coś, czego jeszcze w ogóle nie mieliśmy okazji spróbować. Oczywiście niech to będzie coś zdrowego, np. niskokosłodzona konfitura z orzechami, egzotyczny owoc lub nowa przyprawa, ryż jaśminowy, makaron sojowy - cokolwiek, co poszerzy twoje kulinarne horyzonty i wprowadzi do twojej diety powiew świeżości.
dr Joanna Anna Walczak
www.fit.pl